Acasa 9 Familie 9 Sărbătorește 1 Decembrie cu jocuri și povești românești

Sărbătorește 1 Decembrie

cu jocuri și povești românești

Ce ocazie mai bună decât 1 Decembrie pentru a ne orienta atenția și arăta aprecierea față de valorile culturale și sociale românești? Iar alături de YOZY, chiar faci acest lucru, pentru că la baza aplicației cu povești și jocuri stă misiunea de a pune în valoare potențialul creativ românesc, fiind dezvoltată 100% cu participarea specialiștilor în educație din România.

De Ziua Națională a României, te invităm să descoperi viziunea din spatele YOZY, aplicația  românească cu povești și jocuri, dar și importanța acestora în dezvoltarea copiilor.

YOZY a pornit de la misiunea de a promova și maximiza rolul poveștilor și jocurilor în dezvoltarea copiilor români, în special în dezvoltarea cognitivă a acestora. Cu YOZY, privim dincolo de scopul recreativ al poveștilor pentru copii, pentru a pune în valoare potențialul educativ uriaș al acestora. Iar cu ajutorul tehnologiei, redefinim vechea artă de a povesti într-un instrument de învățare util și accesibil tuturor copiilor.

Ce înseamnă acest lucru mai exact? Poveștile și jocurile din aplicație sunt concepute special pentru a exersa funcțiile executive ale copiilor, acele abilități esențiale pentru succesul pe termen lung al acestora. Ne spune mai multe despre acest subiect Ruth Șaramet, una dintre educatoarele din echipa YOZY:

Ori de câte ori definim succesul și performanța, vorbim, implicit, despre funcțiile executive, acele abilități care ne ajută să depunem efort a atinge un scop dorit. În mod concret, funcțiile executive înseamnă autocontrolul, memoria de lucru și flexibilitatea mintală. Acestea au ajuns în ultima vreme în atenția cercetătorilor și specialiștilor în educație deoarece s-au dovedit a fi esențiale pentru performanța școlară și academică, pentru relațiile sociale armonioase, dar și pentru echilibrul emoțional și starea de sănătate fizică.

În plus, mesajul cercetărilor este clar: chiar dacă acestea se dezvoltă până în adolescență, primii ani de viață pun bazele pentru dezvoltarea funcțiilor executive. De ele depinde cât de pregătit este copilul să înceapă școala și, mai târziu, cât de ușor va învăța. De asemenea, contrar credinței populare, aceste abilități nu se dezvoltă natural, pe măsură ce copilul crește și pot fi  perturbate ușor de către experiențe negative sau de lipsa oportunităților de dezvoltare. Jocurile disponibile în aplicația YOZY au fost create special pentru a exersa abilitatea copiilor de a-și concentra atenția asupra unei sarcini, memoria și abilitatea de a gândi flexibil.

Promovând potențialul creativ românesc, YOZY aduce în viața copilului tău povești scrise de autori români consacrați, precum Victoria Pătrașcu, Laura Grundberg și Adina Rosetti. De ce credem că este important acest lucru?

”Pentru a avea o privire complexă și nuanțată a lumii, copiii ar trebui să citească atât povești ale scriitorilor străini, cât și povești scrise de scriitori cu care împărtășesc aceeași limbă. Este important să deschidem ferestre către lume prin povești care aparțin altor popoare, dar și să oferim, prin poveștile românești, o oglindă în care copiii să se regăsească.

Poveștile, am mai spus-o, sunt manuale de descifrare a lumii. Sunt ghiduri prin care copilul achiziționează limbaj și, implicit, cunoaștere. Și pot deveni și plăcere, și joacă, și ocazie de conectare și împărtășire, atunci când sunt bine spuse și bine livrate.

Îmi amintesc de un discurs TED al scriitoarei nigeriane, Chimamanda Ngozi Adichie, discurs care avea titlul ”The Danger of a Single Story”. În el, scriitoarea nigeriană povestea cum în copilărie a citit și i-au fost citite mai mult povești americane sau britanice, povești în care personajele erau cu pielea albă, mâncau mere și beau ceai la ora cinci. A ajuns în acest fel să creadă că toți oamenii ar trebui să se comporte așa, deși nimic din realitatea înconjurătoare nu sugera asta. Astfel, viziunea ei a fost pentru o perioadă de timp deformată. Pe scurt, micuța Chimamanda, fetița nigeriană de culoare nu regăsea nimic din lumea în care trăia în poveștile pe care le citea. În timp, și-a dat seama că lumea e mai mare, poveștile mai multe și a înțeles că, dacă nu avem grijă de culturile mici, cu toate poveștile lor, ne pândește pericolul de a spune mereu și mereu aceeași poveste. Ceea ce este și periculos și plictisitor.

Asta nu înseamnă că poveștile pe care le citea erau rele, doar că nu erau destul.

Mă bucur că sunt parte a proiectului Yozy. Am întâlnit aici o echipă de profesioniști care își pun toate resursele pentru ca poveștile scrise de noi, scriitorii români, să ajungă în forma cea mai bună la copii. Îmi doresc ca poveștile lui Yozy să aibă viață lungă și să ajungă la sufletele copiilor., ne-a mărturisit Victoria Pătrașcu.

În plus, aplicația YOZY a fost creată pornind de la convingerea că timpul petrecut în fața ecranelor poate fi folosit în mod constructiv: „Una dintre prioritățile echipei YOZY este de a încuraja o atitudine sănătoasă a copiilor față de timpul petrecut în fața ecranelor. Propunând o rutină scurtă zilnică, aplicația încurajează o relație echilibrată a copiilor cu tehnologia, prevenind excesele dăunătoare dezvoltării copiilor. In plus, opțiunea NightMode elimină riscurile perturbării somnului celor mici.” (Sonia Iovanovici – Product Owner YOZY)

 

Pentru toate aceste motive, de 1 Decembrie îți propunem să redescoperi alături de copilul tău un ritual care răspunde unei nevoi profund umane: aceea de a transmite povești. 

Oricum ai alege să petreci 1 Decembrie în acest an, cu YOZY, sărbătorești Ziua României în fiecare zi.

Articole recente