Acasa 9 Familie 9 Ziua Internațională a Alfabetizării

Ziua Internațională a Alfabetizării.

Cum crești un cititor

Ziua Internațională a Alfabetizării este sărbătorită la nivel global din 1967, pentru a sublinia importanța alfabetizării pentru demnitatea umană și recunoașterea acesteia ca drept universal uman. UNESCO atrage atenția asupra faptului că, în ciuda progreselor făcute de-a lungul timpului, încă există un număr de aproximativ 771 milioane de oameni care nu au abilitățile de bază de scris și citit. Majoritatea sunt femei, care sunt expuse din acest motiv unui nivel mai ridicat de vulnerabilitate.

Alfabetizarea începe, desigur, acasă. Iată cum poți să îl ajuți pe copil să învețe mai ușor să citească și să înțeleagă ce citește.

Alfabetizarea la preșcolari

Vorbește cât mai mult cu copilul tău

Dezvoltarea limbajului și învățarea cititului sunt puternic asociate. De aceea, copiii cărora li se vorbește mult în primii ani de viață, fiind expuși la un vocabular variat, învață să vorbească mai repede și sunt mai pregătiți să învețe să citească mai ușor.

Oferă-i acces la povești audio, cântece și poezii pentru copii

Acestea îl ajută pe copil să își îmbogățească vocabularul și, implicit, să înțeleagă mai ușor textele atunci când va învăța să citească.

Citește-i povești

În afară de dezvoltarea vocabularului, lectura poveștilor îi ajută pe preșcolari să își formeze alfabetizarea emergentă, concept care definește toate cunoștințele pe care copiii și le formează despre citit, înainte de a învăța în mod concret să citească:

  • înțelegerea faptului că literele tipărite formează cuvinte
  • asocierea unor sunete specifice cu literele tipărite (conștientizare fonologică)
  • cunoștințe legate de alfabet și litere (recunoașterea unor litere, înțelegerea rolului lor)
  • formarea vocabularului legat de alfabetizare (copilul înțelege ce înseamnă cuvânt, a citi, litere, text)

Potrivit studiilor, cu cât alfabetizarea emergentă este încurajată mai mult, cu atât copilul învață mai repede să citească.

Alfabetizarea la școlari

Încurajează-l pe copil să citească zilnic

Mai ales când copiii abia învață să citească, exercițiul zilnic de lectură poate fi esențial pentru ca însușirea cititului să fie mai rapidă.

Oferă-i un model demn de urmat – citește și tu în prezența copilului

Când lectura devine parte a vieții obișnuite de familie, copiii pot fi mai motivați să citească mai mult.

Vorbește cu copilul tău despre ce a citit

Întrebările despre lectură, explicațiile și descrierile pe care copilul le oferă în urma lecturii îl ajută să își dezvolte abilitatea de a înțelege un text citit (nu doar de a decoda semnificația literelor tipărite) și gândirea critică (abilitatea de a evalua informațiile citite).

Scrisul și cititul sunt abilități fundamentale umane care deschid, în cel mai concret sens, porțile către cunoaștere și expresie de sine. În rolul nostru de părinți, avem puterea de a-i ajuta pe copii să își însușească aceste abilități cât mai repede și cât mai bine, punând astfel bazele educației lor.

Articole recente