Acasa 9 Familie 9 Micile incursiuni în natură și dezvoltarea copiilor

Micile incursiuni în natură

și rolul lor în dezvoltarea copiilor

Zilele însorite de toamnă sunt perfecte pentru ieșirile în natură în familie: vă puteți bucura împreună de cerul senin, soarele blând și spectacolul de culori al frunzelor. Plimbările în natură nu sunt doar relaxante, ci și benefice pentru dezvoltarea copiilor. Iată câteva feluri în care timpul petrecut în natură este benefic pentru cei mici.

Beneficiile ieșirilor în natură pentru dezvoltarea copiilor

Contribuie la sănătatea fizică a celor mici.

  • În natură, copiii tind să fie mai activi fizic decât într-un loc de joacă obișnuit, deoarece au mai multe elemente de explorat și mai multe ocazii de a-și imagina diferite jocuri. Cu cât copiii sunt mai activi fizic, cu atât riscul de obezitate scade.
  • În plus, studiile arată că acei copii care petrec mai mult timp în natură au o vedere la distanță mai bună decât copiii care petrec mult timp în casă.

Încurajează gândirea, atenția și memoria.

Joaca în natură le oferă copiilor oportunități nelimitate de a-și exersa capacitatea de a lua decizii sau de a rezolva probleme, dar și ocazia de a-și lăsa atenția și imaginația libere. Acest lucru îi ajută să își concentreze atenția asupra unui singur lucru atunci când este nevoie – de exemplu, când învață.

Este esențial pentru starea de bine, reziliența și gestionarea stresului

Copiii care petrec mai mult timp în natură sunt mai fericiți și mai echilibrați emoțional – studiile arată, de exemplu, că riscul tulburărilor emoționale (precum depresia sau anxietatea) în rândul copiilor scade dacă aceștia au aces la spații naturale în apropierea locuinței.

Cum vă puteți bucura mai mult de micile incursiuni în natură

  • Încercați un exercițiu de meditație sau relaxare – închideți ochii și ascultați cu atenție, încercând să distingeți cât mai multe sunete diferite – păsări, vântul printre copaci, insecte, apa curgând etc. O altă variantă – alegeți o plantă sau o frunză și priviți-o cu atenție timp de 5 minute – veți fi surprinși de câte detalii puteți observa.
  • Oferă-i copilului libertatea de a explora și de a se opri cât timp iși dorește. Libertatea de explorare este esențială pentru timpul petrecut în natură.
  • Învață-l pe copil respectul pentru natură – de la cele mai mici vârste, copiii pot înțelege că este important să protejeze plantele și viețuitoarele din natură – le pot observa, dar nu le pot rupe sau face rău.
  • Petreceți mai mult timp bucurându-vă de natură decât încercând să faceți fotografii sau video-uri.

În final, nu uita că scopul principal al ieșirilor în natură este bucuria 😊. Evită să încerci să îl înveți pe copil extrem de multe lucruri, mai ales dacă observi că preferă să se joace decât să te asculte. Beneficiile timpului petrecut în natură vin mai ales din libertatea de a explora și descoperi în ritmul propriu.

Surse:

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03004430802525013

http://bizzabo.file.upload.s3.amazonaws.com/vh9mcfZjQRS1McAgKWlq_The%20Real%20Benefits%20of%20Nature%20Play.pdf