Acasa 9 Timp liber 9 3 motive pentru care este bine să-i învățăm șah pe copii

3 motive pentru care este bine

să îi învățăm șah pe copii

Începând cu 1966, 20 iulie a marcat în fiecare an, Ziua Internațională a Șahului, la inițiativa Federației Internaționale de Șah. Începând din 2019, ONU a proclamat data de 20 iulie ca Ziua Mondială a Șahului. Unul dintre cele mai vechi jocuri din lume, șahul combină elemente de gândire strategică, sport și artă, încurajând corectitudinea, incluziunea și respectul reciproc între jucători. Fiind o activitate care nu presupune costuri semnificative sau abilități fizice deosebite, șahul este accesibil tuturor, indiferent de vârstă, cultură, gen sau statut social.

 

Lucruri mai puțin știute despre șah:

  • Se presupune că originea șahului se află într-un joc de strategie din India de Nord, numit Chaturanga, apărut în perioada 319-543.
  • Aproximativ 70% din populația adultă la nivel global a jucat șah la un moment dat în viață, iar 605 milioane de adulți din SUA, Marea Britanie, Germania, Rusia și India joacă șah în mod regulat.
  • În unele țări, șahul face parte din curriculum-ul național. De exemplu, în Armenia, toți copiii cu vârsta între 6 și 8 ani participă la lecții de șah.
  • Potrivit unui studiu din 2020, cel mai mare număr de copii care învață șah, la nivel mondial, se află în India (15 milioane), urmată de China (5 milioane).

Care este vârsta optimă pentru a-l învăța pe copil șah?

Deși nu există o regulă exactă, pornind de la cercetările în dezvoltarea cognitivă a copilului, vârsta de 7-8 ani este optimă pentru a-l învăța pe copil șah. Însă acest lucru nu înseamnă că nu îl poți familiariza cu regulile jocului, cu provocări sau puzzle-uri mai devreme. De exemplu, cartea Thinking Chess: Teaching Children Ages 5-14 scrisă de Dr. Alexey Root, campioană la șah și lector universitar, oferă o mulțime de jocuri de gândire și puzzle-uri pentru copii de vârste mai mici.

 

Beneficiile șahului pentru copii

Șahul este asociat cu rezultate școlare mai bune

Studiile arată că există o corelație moderată între participarea la cursuri de șah și rezultatele școlare ale copiilor, cu o influență mai puternică asupra abilităților matematice decât asupra abilităților de citire.

Șahul ajută la dezvoltarea inteligenței și abilităților cognitive ale copiilor

Un studiu realizat cu participarea a 86 de copii cu vârsta între 4 și 15 ani, participanți la cursuri de șah, a scos în evidență creșteri semnificative ale coeficientului de inteligență al copiilor, în special datorită abilităților de raționament non-verbal, limbajului și memoriei.

Șahul poate contribui și la competențele socio-afective ale copiilor

Un studiu realizat cu participarea a 170 de copii cu vârsta între 6-16 ani a arătat că orele de șah sunt asociate cu abilități cognitive și de rezolvare a problemelor mai dezvoltate decât ale copiilor care au participat la ore de fotbal sau baschet, dar și cu abilități socio-afective mai dezvoltate.

Ca întotdeauna, este bine să ții minte că motivația copilului este esențială când vine vorba de performanță: cu cât copiii sunt mai pasionați de șah, cu atât mai mult timp dedică acestuia și cu atât mai ridicată este performanța acestora.

Dacă nu ești un jucător experimentat de șah, dar îți dorești să îi oferi copilului tău această oportunitate, cursurile de șah, tutorialele online sau cărțile de șah pentru copii sunt câteva opțiuni pe care le ai la dispoziție pentru a-i trezi interesul celui mic. Documentarele sau filmele despre jucători celebri de șah sunt o altă variantă pentru care poți opta, mai ales dacă vrei să petreci Ziua Mondială a Șahului într-o manieră inedită 😊.

 

Surse studii:

Do the benefits of chess instruction transfer to academic and cognitive skills? A meta-analysis

Chess Training improves cognition in Children

The Benefits of Chess for the Intellectual and Social-Emotional Enrichment in Schoolchildren