Timpul liber al copiilor.
Cât timp petrec cei mici în fața ecranelor
Vacanța înseamnă pentru majoritatea copiilor mai mult timp petrecut în fața ecranelor. Poate fi foarte tentant să îl lăsăm pe copil să folosească telefonul sau laptopul mai mult timp în vacanță, mai ales dacă avem multe pregătiri pentru sărbători și mai puțin timp pentru joacă. Ca de obicei însă, echilibrul este soluția cea mai benefică pe termen lung. Cum punem bazele unei relații sănătoase a copiilor cu tehnologia?
Vestea bună este că atenția se dezvoltă cel mai ușor în copilărie, în mod natural, dacă părinții aleg activitățile și experiențele potrivite.
Limitele pentru timpul petrecut în fața ecranelor
Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca:
- până la vârsta de 2 ani, timpul petrecut de copii în fața ecranelor să fie dedicat doar comunicării video cu alte persoane,
- între 2 și 5 ani, recomandarea este de maxim o oră pe zi în fața ecranului,
- peste 6 ani, părinții sunt încurajați să decidă o limită a timpului zilnic petrecut în fața ecranului.
Cum stabilești mai ușor limite ferme legate de timpul petrecut în fața ecranelor?
- Asigură-te că dispozitivele nu sunt tot timpul accesibile copilului, ci doar în perioada din zi dedicată folosirii lor.
- Stabiliți zone din casă și intervale de timp ale zilei „libere de tehnologie” – în care telefonul, tableta sau televizorul nu pot fi folosite.
- Decideți care sunt zilele în care copilul poate petrece timp în fața ecranului. Dacă alegeți fiecare zi, stabiliți un interval orar clar zilnic.
- Creați o listă de activități pe care copilul le poate face când se plictisește, care sa nu implice tehnologia.
- Pentru copiii mai mari, stabiliți că timpul pe telefon sau tabletă este posibil doar după terminarea temelor.
Exemplul adulților este esențial
Copiii imită obiceiurile și atitudinile adulților importanți din viața lor. De aceea, înainte de a reduce timpul petrecut de copil în fața ecranului, este bine să te gândești la propriile obiceiuri legate de acesta. Cum îți dai seama că petreci prea mult timp pe rețelele de socializare sau în general, în fața ecranului?
- Îți este greu să aștepți undeva fără să scoți telefonul pentru a verifica știrile, mesajele sau rețelele de socializare.
- Te surprinzi folosind telefonul și în momentele în care ai putea să oferi atenție persoanelor din jur – de exemplu la masa, la plimbare sau când te relaxezi cu cei dragi.
- Folosești telefonul chiar și atunci când ești implicat în activități relaxante – de exemplu, când te uiți la un film.
- Primul lucru pe care îl faci dimineața și ultimul lucru înainte de culcare este să verifici telefonul.
- Cei dragi îți reproșează că nu le acorzi atenție suficientă – deseori reproșurile sunt adresate în momentele în care te uiți pe telefon.
- Observi că ți-ai pierdut interesul pentru conversațiile cu cei din jur, preferând în schimb să dai scroll pe social media sau să comunici prin mesaje.
Dacă observi că descrierea de mai sus ți se potrivește, încearcă să îți limitezi timpul petrecut în fața ecranelor. De exemplu, verifică-ți telefonul doar în anumite intervale de timp ale zilei și încearcă să petreci cât mai mult timp concentrându-te doar asupra momentului prezent. Ia în considerare limitarea automată a timpului petrecut pe diferite aplicații.
Alegerea conținuturilor online benefice pentru copii
Studiile indică atât riscuri, cât și beneficii pe care le aduce tehnologia în dezvoltarea copiilor. Cum alegi conținutul și activitățile benefice pentru copilul tău?
- Folosiți tehnologia cu un scop specific. A da scroll pe rețelele de socializare poate fi relaxant și distractiv, dar nu foarte constructiv. Înainte de a deschide telefonul sau laptopul, decideți împreună care este obiectivul pe care vreți să îl atingeți: să ascultați o poveste, să vedeți un film sau să citiți o recenzie de carte.
- Orientează-te către aplicațiile și jocurile educaționale – acestea îl pot ajuta pe copil să învețe lucruri noi, să își dezvolte abilități și, la vârste mai mari, să devină conștienți de proiecte benefice pentru comunitate (voluntariat, acțiuni caritabile etc.).
- Experimentați și selectați. Încercați împreună aplicații noi pentru copii și dezinstalați-le pe cele care nu aduc beneficii sau nu sunt de interes pentru cel mic.
În ultimele decenii, prezența tehnologiei și varietatea formelor sub care aceasta este disponibilă în viața copiilor au evoluat semnificativ. Dacă în anii ’90, „ecranul” însemna televizor, azi acesta înseamnă telefon, tabletă, laptop, computer și televizor, iar tipurile de conținut (video, jocuri, aplicații interactive, filme) sunt de asemenea mult mai variate.
Acest lucru înseamnă că părinții au o sarcină mult mai dificilă când vine vorba de relația copiilor cu tehnologia. Însă cu răbdare, fermitate și prezența unui scop clar definit, această sarcină devine posibilă. În plus, YOZY rămâne o sursă constantă de sprijin și informație, aliatul de încredere al părinților care doresc să pună bazele unei relații sănătoase a copiilor cu ecranele.