4 recomandări pe care să le urmezi
pentru a-l pregăti pe copil pentru școală
Vacanța de vară este pentru mulți copii cea mai așteptată perioadă din an, fiind sinonimă cu libertate, joacă, relaxare și bucurie. Însă, părinții știu că în perioada verii, copiii uită multe dintre cunoștințele sau abilitățile formate la grădiniță. Cum poți răspunde atât nevoii copilului de a se relaxa în vacanță, cât și dorinței tale de a-l ajuta să exerseze ce a învățat până acum?
Doris Rogobete, psiholog și cercetător în domeniul psihologiei dezvoltării, face parte din echipa de experți YOZY și ne oferă informații importante despre cum jocurile și activitățile din vacanță pot include cunoștințele învățate la grădiniță. În plus, copiii pot exersa și funcțiile executive, adică acele abilități care îi ajută pe copii să planifice, să controleze și să își regleze propriul comportament. Astfel, te poți asigura că la toamnă, copilul tău va fi pregătit din toate punctele de vedere pentru începerea școlii: va avea cunoștințele necesare, dar și răbdarea și atenția de care are nevoie la clasă.
4 reguli sau recomandări utile pentru vacanța de vară
În vacanță, regulile și rutina zilnică tind să fie lăsate deoparte, însă ele continuă să fie importante și benefice pentru starea de bine a întregii familii. Iată 4 reguli simple care vă pot ghida în această vară – ele sunt valabile atât pentru copii, cât și pentru părinți. Urmându-le alături de copilul tău, te vei asigura că îi oferi o vacanță frumoasă, dar și echilibrată și armonioasă.
- Este esențial ca vara să rămână o perioadă de odihnă și refacere a energiei – copilul are nevoie să se joace, să exploreze și să se odihnească în ritmul propriu.
- Capacitatea copilului de a-și regla propriul comportament este esențială în învățare, dar poate fi exersată în orice activitate. De aceea, vacanța de vară este o perioadă optimă pentru a încuraja abilitatea copiilor de a respecta reguli, de a alege informațiile relevante pentru o sarcină, de a-și menține atenția asupra unei activități sau de a schimba abordarea acesteia.
- Copiii au nevoie de rezerve de energie fizică pentru a avea un nivel ridicat de autoreglare a comportamentului. În vacanță, odihna suficientă, mișcarea fizică, alimentația sănătoasă și timpul petrecut alături de cei dragi sunt resurse importante care contribuie la rezerva de energie a copiilor.
- Rutina este în continuare importantă în vacanța de vară, însă este important să includă și intervale de timp nestructurat – acele intervale de timp liber, fără planuri prestabilite, în care copilul decide singur ce vrea să facă.
Activități de vară pentru copii – îmbină învățarea și joaca
Exersarea literelor și a cifrelor
Copiii care au învățat să scrie pot exersa literele și cifrele în vacanță nu doar cu creionul pe hârtie, ci și pe nisip, pe pământ sau acasă, în făină sau zahăr.
De ce ai nevoie:
- nisip/pământ și un băț (dacă sunteți la mare sau la munte);
- zahăr sau făină (dacă sunteți acasă), o tavă/farfurie de mărime medie, 1 băț de frigăruie neascuțit;
- cartonașe cu literele alfabetului și cifrele de la 0 la 10 sau imagini cu fiecare literă scrisă de tipar și cifrele de la 0 la 9 pe telefon sau pe tabletă;
Acasă:
Toarnă făina sau zahărul într-o tăviță într-un strat de 2-3 mm grosime, astfel încât să se poată vedea clar urmele trasate cu degetul sau cu un băț (de exemplu, de frigăruie);
Așază cartonașele cu litere/cifre sau telefonul cu imaginile afișate într-o parte a tăviței.
Copilul se va așeza în fața tăviței și va putea desena după modelul afișat pe cartonaș sau pe telefon literele și cifrele trasându-le cu degetul sau cu bățul de frigăruie în făină/zahăr. Odată ce a desenat o literă/cifră sau un cuvânt, va scutura ușor tava de la stânga la dreapta pentru a uniformiza din nou stratul de făină/zahăr și a avea o „pânză proaspătă” pe care poate crea un nou simbol.
Copilul poate începe prin a desena fiecare literă sau cifră separat, după care poate fi încurajat să combine litere și cifre în diferite moduri (de exemplu, să își scrie numele sau cuvinte simple); nu e nevoie să creeze neapărat cuvinte specifice, ci se poate juca și cu alăturări aleatorii de cifre și de litere. Atunci când formează un cuvânt interesant, pronunță-l și încurajează-l să îl pronunțe și el.
Afară
Activitatea se poate realiza chiar mai ușor atunci când sunteți la mare, unde este disponibilă o cantitate mare de nisip, sau la munte, unde există o porțiune disponibilă de pământ;
Arată-i copilului pe telefon diferite litere, cifre sau simboluri, pe care copilul le va reproduce în nisip/pe pământ cu ajutorul unui băț. Tot aici, copilul poate fi încurajat să deseneze în nisip și diferite obiecte simple ca formă pe care le vede în jur – mingi, umbrele, munți etc.
Această activitate poate fi realizată și în contextul unor activități de familie. Spre exemplu, copilul vă poate ajuta să scrieți în nisip anumite mesaje care vor apărea apoi în fotografiile de familie, cum ar fi numele lor sau un mesaj pe nisip cu care se va fotografia întreaga familie. În acest mod, efortul copilului va fi valorificat și păstrat ca amintire pe termen mai lung.
Cu cât îți vei lăsa imaginația mai liberă în vacanță, cu atât vei găsi mai multe idei creative și distractive prin care copilul să exerseze ce a învățat la grădiniță, dar și capacitatea de organizare și planificare a comportamentului.