Poveștile audio, esențiale pentru
dezvoltarea atenției copilului tău
Poveștile deschid lumi fantastice, interesante și pline de aventură pentru copii, încurajându-le imaginația și curiozitatea. În plus, ele au și beneficii cognitive specifice. Dezvoltarea atenției este unul dintre cele mai importante beneficii.
Concentrarea atenției poate fi considerată o adevărată superputere: ne ajută să fim mai eficienți, să înțelegem informații noi mai ușor, să fim mai creativi, să vedem mai multe nuanțe și perspective ale unei probleme și să fim cu adevărat prezenți în interacțiunile cu cei din jur. Din păcate, așa cum știm cei mai mulți dintre noi, atenția poate fi ușor subminată de stres sau de un mediu prea bogat în stimuli și experiențe.
Vestea bună este că atenția se dezvoltă cel mai ușor în copilărie, în mod natural, dacă părinții aleg activitățile și experiențele potrivite.
Cum și de ce contribuie poveștile audio la dezvoltarea atenției copiilor?
Cu cât o activitate este mai interesantă și mai plăcută pentru copii, cu atât își concentrează mai ușor atenția
Aceasta este o idee simplă, dar cu implicații importante pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor. Dacă vrem să creștem copii care se pot concentra ușor asupra activităților dificile, complexe sau monotone, este nevoie să începem cu activitățile asupra cărora se concentrează ușor. Pentru majoritatea copiilor, ascultarea poveștilor este o experiență foarte plăcută.
Poveștile audio exersează atenția auditivă a copiilor
Încerci să ai o conversație importantă cu copilul tău, iar cel mic spune că a înțeles, dar uită imediat ce i-ai spus? Sau fuge în mijlocul conversației în altă cameră pentru că și-a amintit ceva „super important”? Este natural pentru copii ca în primii 6 ani de viață să nu fie tot timpul atenți la ce li se spune.
Când ascultă povești, copiii își exersează abilitatea de a-și concentra atenția pentru o perioadă mai îndelungată de timp asupra cuvintelor pe care le spune o altă persoană. Cu cât copilul își exersează mai mult această abilitate, cu atât se va putea concentra mai ușor asupra explicațiilor cadrelor didactice la grădiniță sau la școală. În plus – un beneficiu la fel de important – cu cât va avea o atenție auditivă mai bună, cu atât se va adapta mai bine din punct de vedere social.
Poveștile audio exersează capacitatea de vizualizare a copiilor, esențială pentru atenție
Menținerea atenției pentru o perioadă îndelungată este facilitată de vizualizarea mintală a informațiilor primite auditiv. Cu alte cuvinte, când ascultă povești adecvate vârstei lor, copiii își imaginează personajele, evenimentele sau obiectele descrise. Acest proces le sprijină atenția și le va fi util în situații viitoare în care trebuie să înțeleagă explicații prezentate verbal. Capacitatea de vizualizare mintală joacă un rol important și în lectură, contribuind la înțelegerea textelor citite.
Poveștile audio îi expun pe copii la cuvinte și expresii noi
Când ne concentrăm atenția asupra unor informații noi, la orice vârstă, consumăm energie și tindem să obosim mai repede. De aceea, o cauză importantă pentru care copiii nu se pot concentra la ce le spun adulții constă în faptul că nu înțeleg în totalitate cuvintele adulților. Cu cât suntem mai expuși la
informații noi (pe care le înțelegem și reținem), cu atât mai ușor ne vom concentra atenția asupra lor în viitor. Acest lucru înseamnă că atenția devine automată atunci când nu este nevoie să descifrăm sensul cuvintelor pe care le auzim. Poveștile audio contribuie la acest proces, lărgind vocabularul copiilor și ducând indirect la creșterea capacității de concentrare a copiilor.
Concentrarea atenției poate fi factorul care face diferența în copilărie dintre succes și eșec școlar, dintre adaptare socială și dificultăți de integrare și, în general, dintre echilibru și dezechilibru emoțional.
Cu cât vei oferi copilului mai multe experiențe benefice pentru dezvoltarea atenției lui, cu atât îl vei ajuta să se adapteze și să crească mai armonios.