Acasa 9 Timp liber 9 Cum ajută poezia dezvoltarea copilului tău. Jocuri cu rime

Cum ajuta poezia dezvoltarea copilului tău.

Idei de jocuri cu rime 

Încă din primii ani de grădiniță, copiii învață poezii. Pe multe dintre ele le vor ține minte toată viața, cu mesajele lor pline de inocență, farmec și joacă. Poeziile pentru copii îi pot învăța pe cei mici despre moralitate, frumusețe, bucurie sau umor, dar le pot sprijini și dezvoltarea cognitivă și a limbajului. Iată cum contribuie poezia și jocurile cu rime la educația celor mici.

De ce este importantă poezia în educația preșcolarilor?

Poezia cu rime îi ajută pe copii să își dezvolte:

  • expresivitatea vocală, exersându-și intonația, volumul și tonul vocii.
  • memoria și vocabularul – poeziile sunt mult mai ușor de memorat pentru cei mici datorită rimei și pot fi o modalitate perfectă de a învăța cuvinte noi.
  • abilitățile de citit. Cu cât copiii citesc mai mult cu voce tare, cu atât copiii au mai multe ocazii să facă legătura dintre sunete și literele tipărite. Datorită ritmului și rimei, poeziile sunt ușor de citit cu voce tare, încurajând astfel exersarea lecturii.
  • imaginația copiilor întâlnește o provocare pe măsură atunci când vine vorba de crearea de povești în versuri și rimă 😊.

Idei de jocuri cu rime

Îmbină rima cu joaca

Atunci când vă jucați împreună, propune copilului tău să găsiți rime pentru obiectele pe care le folosiți în joacă. De exemplu, dacă construiți un castel din cuburi, găsiți rime pentru cuvântul castel (de exemplu, pastel), turn (nocturn), poartă (soartă) sau pod (cod) etc.

Ce cuvânt rimează cu numele noastre?

Un joc care aduce împreună imaginația și umorul – încercați să găsiți pentru numele fiecăruia dintre voi rime cât mai apropiate. Dacă nu este posibil, inventați cuvinte care rimează 😊.

Ce cuvinte rimează cu imaginea?

Printează o serie de imagini cu obiecte pentru care pot fi găsite rime cu ușurință. De exemplu: tort (cort), pește (clește), coș (moș), oaie (ploaie), floare (soare) etc.

Perechi de rime

Printează o fișă cu imagini care cuprind diferite obiecte care rimează în perechi. De exemplu – casă, masă, sac, lac, pâine, câine, mere, pere.  Decupează fiecare imagine și spune-i copilului să găsească perechile de obiecte care rimează. Dacă găsește imagini pe care nu le recunoaște, ajută-l spunându-i cuvântul corect.

Ce nu rimează cu…?

Un joc care pornește de la ideea opusă celui anterior: roagă-l pe copil să aleagă imagini cu obiecte care nu rimează între ele.

Găsește cât mai multe rime

O idee simplă de joc, potrivit pentru drumurile lungi cu mașina: alege un cuvânt pentru care trebuie să găsiți cât mai multe rime. Când ați epuizat toate rimele, copilul tău va alege un cuvânt nou.

Poeziile și jocurile cu rimă sunt modalități accesibile de a petrece timpul alături de copil, pentru situațiile când trebuie să așteptați 5 sau 15 minute sau când vrei să aduci un strop de imaginație și umor în interacțiunile dintre voi.