Acasa 9 Timp liber 9 Cum îl ajuți pe cel mic să își facă prieteni

 Cum îl ajuți pe cel mic

să își facă prieteni

Relațiile de prietenie între copii sunt esențiale pentru dezvoltarea lor emoțională, socială și intelectuală. Felul în care copiii se simt în interacțiunile cu cei din jur influențează modul în care se exprimă, imaginea pe care și-o formează despre ei înșiși, încrederea în sine și chiar rezultatele legate de învățare. Așadar, este important să îi sprijinim pe cei mici încă din primii ani de viață pentru a forma relații de prietenie.

Recomandări generale

Fii un model pozitiv pentru copilul tău.

Copiii învață prin imitație, iar timpul petrecut cu tine va oferi copilului o mulțime de ocazii în care poate observa cum se inițiază o conversație, cum ne exprimăm interesul sau empatia și cum încheiem o interacțiune. Așadar, lasă-l pe copil să observe cum socializezi cu alte persoane – în limite adecvate vârstei sale, desigur – și vorbește cu el despre interacțiunile observate, mai ales dacă are întrebări sau comentarii.

Observă cum interacționează copilul tău cu alți copii.

La locul de joacă, lasă-l pe copil sa interacționeze natural cu alți copii și observă ce se întâmplă. Cât de ușor abordează alți copii pentru a se juca împreună? Cum reacționează când alți copii vin la el pentru a se juca? Are nevoie de timp pentru a observa ce se întâmplă sau intră direct în jocul copiilor? Vorbeți apoi despre ce ai observat, cu scopul de a afla ce gândește și cum se simte copilul tău în situațiile respective. Încurajează-l să își exprime temerile sau îngrijorările pe care le are și încearcă să nu te grăbești cu sfaturi sau cu explicații.

Exersați abilități sociale în jocuri de rol

Puneți în scenă, în joacă, situații pe care copilul tău le consideră dificile când vine vorba de relațiile cu alți copii. De exemplu, cum poate aborda un copil cu care vrea să se joace (“Bună, vrei să ne jucăm împreună?”). Sau cum îi poate spune unui copil să încerce un alt joc („După ce terminăm meciul, vrei să ne întrecem la cățărat?”). Transformă totul într-o joacă și evită să îl corectezi prea des – mai degrabă, oferă-i soluții alternative.

Oferă ocazii diverse de socializare

Școala și locul de joacă nu sunt singurele locuri în care copiii își pot face prieteni. Evenimentele și atelierele pentru copii, cursurile extrașcolare, excursiile sau vizitele în familia extinsă reprezintă ocazii importante în care cel mic își poate exersa abilitățile sociale.

Cum îl ajuți să își facă prieteni într-un mediu nou

Dacă s-a mutat la o clasă/școală nouă, formarea de noi prietenii poate fi mai dificilă, pentru că adaptarea la un mediu nou aduce cu sine deseori un nivel mai ridicat de stres. În această situație, pot să apară:

  • Teama de respingere din partea copiilor care deja fac parte din clasă (“Toți se cunosc între ei, eu nu fac parte din grup.”)
  • Temeri legate de experiențe sociale dificile din trecut (“Dacă și colegii de aici suntrăutăcioși?”)
  • Îngrijorări legate de performanța școlară (“Dacă ceilalți copii sunt mult mai buni decât mine? )

Asemenea îngrijorări sunt naturale și este important pentru copilul tău să poată vorbi deschis cu tine despre ele.

Cum îl poți ajuta pe copil în această situație?

Încurajează-l să inițieze conversații cu noii colegi –  cu cât copilul tău va fi mai activ din punct de vedere social în noua clasă încă de la început, cu atât mai ușor îi va fi să se adapteze. Recomandă-i să adreseze întrebări noilor colegi, să iasă împreună cu ei în pauze și să se joace împreună cu ei.

Ține legătura cu cadrele didactice – este important ca acestea să poată sprijini copilul în relațiile sale sociale.

Scoate în evidență experiențele pozitive atunci când copilul îți povestește despre cum a interacționat cu colegii.

Vorbește copilului tău despre experiențe personale asemănătoare. Ți-a fost vreodată dificil să îți faci prieteni? Povestește-i copilului tău despre cum ai depășit aceste situații.

Relațiile de prietenie în copilărie vin cu provocări specifice (conflicte, rivalități, schimbări bruște în dinamica grupului, comparații etc.), însă toate acestea pot fi oportunități de creștere pentru copii, iar rolul părinților este esențial în acest sens. De ce? Atunci când cei mici se simt acceptați și în siguranță din punct de vedere emoțional în familie, vor avea mai multă încredere că pot depăși orice problemă în grupul de prieteni.