Cum îl pregătești emoțional pe cel mic
pentru începerea școlii
Trecerea de la grădiniță la școală este un moment special, dar și dificil pentru copii și părinți. Cu cât această tranziție este mai ușoară, cu atât adaptarea copilului la clasa pregătitoare poate fi mai rapidă. Pe lângă pregătirea cognitivă sau academică, și cea socio-emoțională a copilului este esențială. Cum îl poți pregăti pe copil din punct de vedere emoțional pentru începerea școlii? Iată câteva idei.
Încurajează prietenia cu alți copii înscriși la aceeași școală
Dacă alți colegi din grădiniță se vor înscrie la aceeași școală, încearcă să menții legătura cu părinții acestora și să încurajezi prietenia cu aceștia. Astfel, copilul tău se poate simți în siguranță când începe școala, știind că va întâlni și copii pe care îi cunoaște deja.
O altă variantă este să legi prietenii cu alți părinți care își înscriu copiii la școală în același timp cu tine, astfel încât cei mici să se cunoască înainte de începerea școlii.
Implică-l pe copil în pregătirile pentru începerea școlii
Implicându-l pe copil în pregătirile practice pentru începerea școlii, îi vei crește entuziasmul și interesul pentru acest moment:.
- alegeți împreună rechizitele și hainele noi pentru școală,
- organizați împreună spațiul dedicat învățării (birou, bibliotecă etc.),
- explorați traseul de acasă spre școală;
- vorbiți despre cum se va modificare programul și ce noi activități vor apărea.
Vorbește-i copilului despre schimbări și reguli noi
Începerea școlii înseamnă o nouă rutină zilnică, dar și reguli noi la care copilul va trebui să se adapteze. Vorbește-i despre:
- posibilele schimbări în programul de somn (ora la care va trebui să se trezească, de exemplu), despre ora până la care va sta la școală,
- dar și despre regulile noi din clasă (precum păstrarea liniștii, statul în bancă pentru întreaga oră, gestionarea timpului în pauze etc.)
- felul diferit în care se vor desfășura orele (mai puțină joacă, mai multă atenție la lecții etc.).
Pune accentul pe entuziasm și curiozitate
Schimbările pot fi întâmpinate cu bucurie și interes, dar și cu teamă și îngrijorare. Cu cât atitudinea ta este mai relaxată și mai pozitivă, cu atât copilul tău va avea mai mult entuziasm și curiozitate față de această schimbare. Vorbește-i copilului tău despre lucrurile noi pe care le va învăța, despre cât de independent va deveni în timp, pe măsură ce crește și despre toate experiențele noi pe care le aduce școala (excursii, noi materii, noi colegi etc.).
Citiți povești despre prima zi de școală sau noi începuturi
Poveștile, filmele pentru copii sau desenele animate care vorbesc despre prima zi de școală, despre noi începuturi sau schimbări în viața copiilor pot fi surse de încurajare și inspirație pentru cei mici.
Încurajează întrebările și conversațiile deschise
Asigură-l pe copilul tău că poate vorbi cu tine despre orice îngrijorare sau întrebare despre școală și oferă-i răspunsuri sincere și complete. Află cum își imaginează ca va fi la școală, ce temeri, dar și ce planuri și vise are legate de viitor.
Vizitați împreună școala și clasa
Un loc nou, în care va fi înconjurat de copii și profesori noi, poate trezi teamă și îngrijorare intensă copilului tău. Așadar, familiarizarea cu școala și, eventual, clasa în care va învăța poate fi un prim pas către reducerea fricii copilului tău. Zilele Porților Deschise sau o vizită împreună cu copilul tău în momentul înscrierii la școală pot fi momentele potrivite pentru a-l ajuta pe copil să își facă o imagine asupra spațiului în care va învăța. Dacă este posibil să cunoașteți învățătoarea și alte cadre didactice, cu atât mai bine.
Desigur, o singură vizită cu câteva luni înainte de începerea școlii nu va fi de ajuns pentru ca cel mic să țină minte tot ce are nevoie să știe pentru a se orienta în școală. Amintește-i copilului tău că, atunci când va începe școala, învățătoarea sau alte cadre didactice vor fi aproape în caz că va avea întrebări sau nelămuriri.
Începerea școlii este un moment plin de semnificație nu doar pentru că aduce schimbări practice și exigențe academice mai intense, ci și pentru că indică încă o treaptă importantă în dezvoltarea copilului tău. Este un moment care poate trezi părinților nostalgie („Când au trecut anii?”), dar și entuziasm pentru viitor („Ce lucruri frumoase va face copilul meu în viață?”). Îmbrățișând ambele trăiri și arătând încredere și optimism, îl vei ajuta pe copilul tău să înceapă școala cu bucurie și entuziasm.