Cum reacționezi
când copilul află că Moș Crăciun nu există
O mare parte din magia sărbătorilor de iarnă pentru cei mici constă în bucuria pe care o aduce Moș Crăciun. A crede în Moș Crăciun înseamnă, într-un fel, a aduce un strop de poveste în viața reală, iar părinții se bucură la rândul lor de bucuria celor mici. Magia continuă astfel până când copiii își dezvoltă abilitățile de gândire critică și încep să pună la îndoială existența Moșului.
Vârsta la care copiii încep să pună întrebări despre cât de real este de fapt Moș Crăciun variază, însă media este 7-8 ani. Copiii care interacționează cu copii mai mari sau cei care au acces la internet mai devreme pot descoperi adevărul mai repede.
Când copilul te întreabă dacă Moș Crăciun există cu adevărat
Încearcă să înțelegi cât de serioase sunt bănuielile copilului tău. Uneori cei mici observă lucruri care le trezesc întrebări despre existența lui Moș Crăciun (văd cadourile ascunse în casă înainte de a fi puse sub brad, aud conversațiile părinților despre cumpărăturile de Crăciun) sau află adevărul de la alți copii. O modalitate de a reacționa în această situație este de a-l întreba pe copil: Tu ce crezi?.
Dacă îți răspunde la această întrebare aducând argumente pentru existența lui Moș Crăciun, poți lăsa discuția să se încheie cu această concluzie.
Dacă insistă să afle un răspuns clar de la tine (Spune-mi dacă e adevărat sau nu!), calea adevărului este cea mai simplă 😊. Îi poți răspunde că Moș Crăciun nu există, dar că fiecare dintre noi suntem de fapt Moș Crăciun, vorbindu-i despre generozitate și bunătate față de cei din jur.
Dacă este deja aproape convins că Moș Crăciun nu există, nu încerca să îl convingi de contrariu. Este foarte probabil ca în această situație, copilul să nu te creadă oricum și, în plus, încercând să îi contrazici convingerea, îl lipsești de ocazia de a-și exprima emoțiile și gândurile în legătură cu această descoperire.
Încurajează-l pe copil să îți vorbească despre emoțiile și gândurile sale. Dacă cel mic a ajuns la această concluzie treptat, este posibil ca emoțiile sale să nu fie foarte intense, dar dezamăgirea, tristețea sau confuzia sunt naturale în această situație. Dacă a aflat brusc, te poți aștepta la furie, surpriză și tristețe profundă. Oferă-i copilului tău spațiul și timpul de care are nevoie pentru a-și exprima aceste emoții și abia apoi încearcă să îi vorbești despre cum a apărut această legendă, cum fiecare dintre noi poate fi Moș Crăciun sau cum Moș Crăciun este un personaj care întruchipează generozitatea și bunătatea. O altă perspectivă este a-i vorbi copilului despre importanța convingerilor noastre: atunci când credem cu adevărat în generozitate sau bunătate, acestea există cu adevărat în lumea reală, prin acțiunile noastre.
Vorbește-i copilului despre viitor. De acum înainte, el însuși poate fi Moș Crăciun pentru cei din jur, ajutând la alegerea sau crearea cadourilor de Crăciun pentru cei dragi.
În plus, dacă are frați sau prieteni mai mici, încurajează-l să îi lase să creadă în continuare în Moș Crăciun. Dacă aceștia îi pun întrebări despre Moș Crăciun, învață-l pe copilul tău să le răspundă încurajându-i să îi întrebe pe părinți.
Oricare ar vârsta la care copiii află adevărul, atât timp cât părinții reacționează cu blândețe, calm și imaginație, Moș Crăciun va continua să existe în viața celor mici ca simbol sau spirit al bucuriei de a dărui.