Acasa 9 Povești 9 Empatia, superputerea pe care o dezvoltă poveștile

Empatia,

superputerea pe care o dezvoltă poveștile

empatia si povestile

Ai fost vreodată neplăcut surprins de lipsa de înțelegere sau respect de care a dat dovadă o altă persoană față de tine când sufereai? Ai încercat să explici copilului tău de ce este furios un alt copil după ce i-a fost luată jucăria din mână? Ambele situații, deși diferite, au în centrul lor un factor comun: empatia, acea abilitate care face posibilă relaționarea armonioasă între oameni.

Empatia se referă la abilitatea de a simți emoțiile trăite de altă persoană și de a ne imagina ce gândește sau simte aceasta într-o anumită situație. Specialiștii vorbesc despre:

  1. empatia afectivă – despre emoțiile și sentimentele pe care le simțim noi înșine în fața emoțiilor unei alte persoane;
  2. empatia cognitivă – capacitatea e a identifica și înțelege emoțiile altor persoane.

Importanța empatiei pentru dezvoltarea copiilor

Copiii se nasc cu tendința de a reacționa la emoțiile dificile ale altor persoane, încă din primii trei ani de viață. Studiile arată că încă de la vârste cuprinse între 14 și 36 luni, copiii dau semne că sunt îngrijorați sau vor să ajute o persoană care aparent suferă.

La fel ca restul abilităților socio-emoționale, empatia se dezvoltă treptat, în funcție de experiențele concrete ale copiilor. Copiii cu un nivel mai ridicat de empatie au un risc mai scăzut de a deveni agresori sau victime ale bullying-ului, își fac prieteni mai ușor, oferă și cer ajutor când au nevoie și dau dovadă de un nivel mai ridicat de acceptare față de alte persoane. Nu este de mirare că empatia îi ajută pe copii, în mod indirect, să se simtă în siguranță din punct de vedere social, deoarece relațiile lor sociale sunt în mare parte pozitive.

Cum ajută poveștile la dezvoltarea empatiei copiilor?

Le dau ocazia copiilor să identifice emoțiile personajelor

Emoțiile se exprimă deseori prin gesturi, acțiuni și atitudini, iar copiii își dezvoltă empatia când învață să identifice posibile stări interioare ale altor persoane pornind de la indicii nonverbale. Vorbește cu copilul tău despre posibile explicații pentru comportamentele personajelor, atunci când acestea nu sunt oferite în mod direct de poveste. De exemplu, regele care îl recompensează pe fiul său pentru curaj simte mândrie, bucurie sau recunoștință pentru calitățile pozitive ale acestuia.

Le dau ocazia copiilor să vorbească despre emoțiile personajelor și despre felul în care acestea și le exprimă și le gestionează

Poveștile sunt pline de exemple de situații în care emoțiile conduc comportamentele personajelor sau în care diferite personaje au diferite reacții în circumstanțe identice. Toate acestea sunt ocazii perfecte pentru a exersa empatia celor mici. Întreabă-l pe copilul tău cum s-ar simți el dacă s-ar afla într-o situație similară cu cea a personajului din poveste: ar reacționa la fel sau diferit? De ce? Vorbește cu copilul tău despre cum crede că s-a simțit un personaj ca urmare a acțiunilor altuia.

Le dau ocazia copiilor să simtă empatie

Deseori copiii simt tristețe, furie sau bucurie alături de personajele din poveste. Vorbind cu copilul tău despre reacțiile sale emoționale față de emoțiile personajelor din poveste îl ajuți pe copil să își dezvolte atât empatia afectivă, cât și empatia cognitivă. În plus, îl poți ajuta să facă trecerea de la empatia față de personaje fictive la empatia generalizată față de persoane reale aflate în situații similare.

Capacitatea de a înțelege și de a respecta emoțiile altor persoane este o adevărată superputere, pentru că îi ajută pe copii să formeze relații autentice, apropiate și reciproce cu cei din jur. Iar când vine vorba de succes și fericire, capacitatea de relaționare este la fel de importantă ca inteligența, talentul sau alte abilități cognitive ale copilului.

Articole recente