Acasa 9 Timp liber 9 Idei de activități de vară pentru preșcolari

Idei de activități de vacanță

pentru preșcolari

idei de vacanță pentru copii

Vacanța de vară este un prilej de bucurie pentru cei mici, dar entuziasmul primelor zile de vacanță se poate stinge ușor când copilul începe să se plictisească. Pentru că știm că niciodată nu poți avea prea multe idei de activități pentru cei mici, iată câteva propuneri pentru această vară.

Explorați diferite tehnici de pictură

Puteți profita de vremea frumoasă pentru a duce activitățile creative în aer liber. Veți evita astfel accidentele care sunt aproape inevitabile când cei mici se întâlnesc cu acuarele, apă și pensule😊. Iată câteva idei:

    • Pictura cu degetele sau palmele.
    • Pictura cu ștampile – puteți folosi drept ștampile fructe (mere) și legume tăiate pe mijloc (cartofi, tulpini praz) sau alte obiecte (rolă de carton pentru a crea cercuri, bețișoare de urechi pentru a crea puncte, folie cu bule de aer) pentru a crea picturi interesante.
    • Pictură cu acuarele și sare. Ai nevoie de hârtie, apă, pensule sau pipete și sare. Mai întâi, folosește o pensulă pentru a umezi bine întreaga coală. Apoi, folosind o pipetă sau o pensulă, stropiți cu pete de culoare foaia și observați formele pe care acestea le iau în contact cu apa de pe coală. Când ați acoperit întreaga coală cu acuarele, înainte ca acestea să se usuce, presărați sare și observați efectele produse. Găsești un exemplu de astfel de pictură aici.
    • Pictură prin stropire. Așa cum îi spune și numele, ideea este simplă: copilul folosește pensula pentru a stropi o foaie de hârtie folosind culori diferite. Încurajează-l să experimenteze cu pensule, mișcări și distanțe diferite pentru a observa efectele obținute.
    • Pictură cu lipici și sare. Ai nevoie de lipici lichid, de acuarele, sare și carton. Copilul trasează un contur cu lipici pe carton și toarnă sare pe carton astfel încât lipiciul este acoperit în totalitate. Apoi, folosind o pensulă, colorează conturul de lipici și sare. Iată un video care îți arată cum poate arăta rezultatul final:

 

Maraton de lectură/ de ascultat povești

Dacă ai un copil pasionat de povești, poți încuraja interesul pentru povești creând un proiect de lectură pentru vacanță. Acesta poate lua mai multe forme:

Turnul de cărți – pentru fiecare carte sau poveste citită sau ascultată, creați o „cărămidă” din carton, pe care scrieți numele poveștii și o lipiți pe perete. Observați cât de înalt devine turnul de cărți în timp.

Lanțul lecturii – pentru fiecare carte citită, creați o verigă de lanț din hârtie. Legați pe rând fiecare verigă pentru a crea un lanț cât mai lung. Acesta poate fi ulterior folosit ca element decorativ într-un proiect mai amplu.

Explorați natura

Nu în ultimul rând, timpul petrecut în natură nu ar trebui să lipsească din programul zilnic al copiilor în vacanța de vară. Iată câteva idei de activități care le pot trezi copiilor interesul față de natură:

  • Vânătoarea de comori în natură. Provoacă-l pe copil să găsească sau să observe în timpul plimbării voastre obiecte precum: frunze de diferite forme și culori, pietre de diferite forme și culori, insecte, păsări, specii de plante.
  • Folosiți o aplicație care identifică plantele pentru a învăța despre natură. Tehnologia poate aduce un strop de cunoaștere în plimbările în natură – descărcați o aplicație care, pe baza unei fotografii, identifică plantele întâlnite în natură.
  • Plantați semințe în grădină sau pe balcon și observați cum cresc. Puteți ține și un mic jurnal de observație.
  • Încercați să construiți un turn din pietre. Le puteți folosi pe aceleași în mai multe aranjamente și să faceți fotografii cu telefonul pe care apoi să le printați și să creați o mică expoziție.
  • Creați „portrete” din frunze, iarbă și flori. De exemplu, florile pot fi folosite în loc de ochi, o frunză în loc de nas etc.
  • Creați o hrănitoare pentru păsări, alegeți un loc unde să o așezați și observați-o pentru a vedea dacă a atras vizitatori.

Ca întotdeauna, este important să pornești de la interesele și preferințele naturale ale copilului tău atunci când îi propui activități noi, dar și să încurajezi explorarea unor domenii diferite. Astfel, îi încurajezi curiozitatea, creativitatea și încrederea în sine.

Articole recente