Acasa 9 Familie 9 Înapoi la școală. Adaptarea la noul programul zilnic

 Înapoi la școală.

Cum îl pregătim pe copil pentru programul zilnic

După lunile de vacanță de vară, revenirea bruscă la programul școlar poate fi dificilă pentru cei mici. De aceea, este recomandat să începi treptat să îl pregătești pe copil pentru începerea anului școlar. Iată câteva direcții în care poți acționa, astfel încât trecerea de la relaxarea de vacanță la rigoarea școlară să fie cât mai lină pentru cel mic.

Rutina de somn

Pentru cei mai mulți copii, vacanța de vară înseamnă o rutină de somn mai flexibilă decât în timpul școlii: ore mai târzii de mers la culcare și, implicit, ore mai târzii de trezire.

Dacă și copilul tău și-a schimbat programul de somn în vacanță, cu o săptămână sau două înainte de  începerea școlii, poți să îl ajuți treptat să revină la programul de somn pentru școală. Este suficient să muți cu 15-30 minute mai devreme ora de culcare și ora de trezire a copilului în fiecare zi, până când ajunge la programul de somn din timpul anului școlar. Dacă observi că este greu pentru copilul tău să adoarmă mai devreme într-o seară, îl poți trezi mai devreme cu 15-30 minute a doua zi.

Când vine vorba de programul de somn al copilului, este important să iei în considerare și numărul de ore recomandat de specialiști pentru fiecare vârstă:

  • pentru preșcolari – copiii cu vârsta între 3 și 5 ani – sunt recomandate între 10 și 13 ore de somn pe zi.
  • pentru școlari – copiii cu vârsta între 6 și 13 ani – sunt recomandate între 9 și 11 ore de somn pe zi.

Pregătirea pentru schimbarea programului de joacă

Începerea școlii înseamnă că joaca nu va avea aceeași prioritate ca în vacanță. Vorbește cu copilul tău despre schimbările pe care la veți face în programul zilnic pentru a vă asigura ca responsabilitățile legate de școală sunt îndeplinite la timp. Cum va arăta programul său zilnic după școală? Când se va odihni, când va face temele și când se va juca? Ajută-l să găsească cele mai bune răspunsuri la aceste întrebări, astfel încât să își păstreze sentimentul de autonomie și control, foarte importante pentru motivația intrinsecă a copiilor. Pe de altă parte, vei avea întotdeauna opțiunea de a-l ajuta în mod concret să respecte limitele și regulile atunci când îi este greu să facă acest lucru.

Activități educaționale

Pentru mulți copii, vacanța de vară poate însemna o pauză totală de la activități legate de învățare. Deși o pauză de la activitățile școlare este benefică pentru echilibrul emoțional al copiilor, când este prelungită, efectele se văd pe termen lung: copiii se readaptează greu la școală, pierd progresul făcut în anul anterior, iar în timp, lacunele în învățare se pot acumula în mod semnificativ.

Lectura sau ascultatul poveștilor, jocurile care presupun calcule matematice, experimentele științifice, exercițiile de scriere (de exemplu, scrierea unei scrisori sau scrierea creativă), jocurile logice sunt opțiuni potrivite pentru ultimele zile de vacanță. Îl vor reobișnui pe copil cu un efort cognitiv într-o manieră relaxată și îi vor trezi interesul pentru a învăța lucruri noi.

Pregătirea emoțională – temeri, bucurie, entuziasm pentru un nou  început

Începerea anului școlar nu înseamnă doar schimbări concrete în programul zilnic al copilului, ci și stări emoționale și gânduri despre aceste schimbări. Încurajează-l pe copil să vorbească deschis despre ce simte și gândește în legătură cu începerea școlii – nu toate emoțiile sale vor fi pozitive, dar acest lucru este normal. Încearcă să nu respingi emoțiile dificile ale copilului tău, precum frica, îngrijorarea, lipsa motivației sau interesului pentru învățare, ci să le accepți ca stări trecătoare ale copilului tău, care îți oferă informații despre nevoile sale. De exemplu, copiii care se tem de noul an școlar au nevoie de mai mult sprijin pentru a se simți în siguranță la școală, iar copiii care nu sunt interesați să învețe pot fi ajutați să își redescopere curiozitatea prin metode alternative de educație (de exemplu, jocuri educaționale, proiecte extrașcolare etc.)

Fiecare septembrie poate fi trăit de către copil ca un sentiment al pierderii și al renunțării la libertăți, însă cu puțin sprijin și atenție din partea părinților, începutul școlii poate fi trăit cu bucurie și entuziasm pentru viitor.

 

Resurse suplimentare:

National Sleep Foundation