Activități și jocuri
pentru zilele lungi de iarnă petrecute în casă
Zilele de iarnă pot fi pline de distracție și bucurie atunci când ninge, iar copiii petrec timp afară, dar și lungi și monotone când vremea ne spune să stăm mai degrabă în casă. În asemenea zile, copilul tău ar vrea să vă jucați împreună, în timp ce tu ai o mulțime de pregătiri de făcut pentru Sărbători. Iată câteva idei de jocuri de iarnă care îți pot veni în ajutor.
Jocuri și activități pe care le poți realiza în timp ce faci pregătiri de Sărbători
Cum poți acorda atenție și timp copilului fără să neglijezi pregătirile de Sărbători? Iată câteva jocuri și activități care nu îți solicită prezența în totalitate – le poți realiza cu cel mic în timp ce gătești, decorați bradul sau împachetați cadouri.
Cuvinte de iarnă
Alegeți o categorie de obiecte sau cuvinte legate de iarnă și sărbători și încercați să găsiți cât mai multe exemple. De exemplu: decorațiuni de brad (globuri, ghirlande, luminițe etc.), iarna la munte (ski, brazi, zăpadă etc.), vreme (ninsoare, fulgi, zăpadă, viscol, frig, îngheț etc.) sau îmbrăcăminte de iarnă (căciulă, mănuși, fular etc.).
O variantă mai ușoară a jocului este să alegeți cuvinte legate în general de iarnă, fără a vă concentra asupra unei categorii anume.
Alfabetul casei
Un alt joc de vocabular cu o regulă simplă: încercați să găsiți în jurul vostru obiecte care încep cu fiecare literă a alfabetului, de la A la Z. Este o bună ocazie pentru cel mic să repete alfabetul, să își dezvolte spiritul de observație și vocabularul😊.
Jocuri cu aluat
În timp ce tu gătești, pregătește un aluat special din care copilul tău poate crea ornamente de Crăciun, amestecând doar apă, făină și sare. Când aluatul are consistența necesară pentru a fi modelat cu ușurință de către copil, fă-i loc în bucătărie pentru a-l întinde, decupa sau modela în formele pe care le dorește. Spune-i copilului tău că aluatul nu este comestibil – poate fi folosit doar pentru joacă. Apoi pune-le la cuptor până se întăresc. Când s-au răcit, le poate picta cu vopsea acrilică. Apoi, le puteți agăța în bradul de Crăciun.
Etichete de cadouri
Cere ajutorul copilului tău pentru a pregăti cadourile de Crăciun și fă-l responsabil de etichetele de cadouri. Decupează bucăți de carton sau hârtie colorată și roagă-l să le decoreze cât mai creativ, desenând, lipind sau pictând în timp ce tu rezolvi alte treburi casnice. La final, scrie numele fiecărei persoane care va primi un cadou și atașează-le de cadoul respectiv.
Povești de iarnă
Ascultați împreună o poveste de iarnă sau cere-i copilului să îți spună una. O poate inventa chiar el sau poate alege o poveste descoperită pe aplicația Yozy, de exemplu.
Cântecele de iarnă și colindele sunt, desigur, o cerință obligatorie a zilelor petrecute împreună în pregătirea pentru Crăciun.
Jocuri și activități pentru întreaga familie
Pentru momentele în care poți acorda întreaga ta atenție copilului tău, iată câteva idei de activități la care este preferabil să participe întreaga familie:
- Bătaia cu zăpadă. Folosiți bucăți de hârtie pentru a crea bulgări de zăpadă și „exersați” în pregătirea primei zile cu ninsoare, când vă veți putea juca cu bulgări adevărați.
- Pictați împreună globuri de sticlă/plastic. O activitate care se poate transforma cu ușurință într-o tradiție anuală de familie. Cumpărați globuri simple de sticlă și folosiți vopsea acrilică sau carioci pentru suprafețe de sticlă pentru a le decora.
- Realizați împreună decorațiuni de iarnă: fulgi de zapadă decupați din hârtie, ghirlande din popcorn sau din carton colorat, coronițe decorative de Crăciun sau chiar felicitări handmade de Crăciun.
Serile lungi de iarnă pot fi relaxante și plăcute pentru adulți, dar monotone și gri pentru cei mici, dacă nu sunt implicați în activități care să le trezească interesul și bucuria. Fie că vă jucați împreună, fie că tu faci pregătiri pentru Sărbători, iar cel mic petrece timp cu tine, jocurile si activitățile de iarnă pentru copii vă vor ajuta să petreceți o vacanță de iarnă minunată împreună.