Jocuri de vocabular
pentru vacanță
Drumurile lungi de vacanță pot fi relaxante pentru adulți, dar monotone pentru cei mici. În momentele de plictiseală, jocurile de limbaj sau vocabular apar deseori în mod spontan în rândul copiilor, mai ales la vârste mici, când imaginația și fascinația pentru cuvinte sunt la cote înalte. Iată câteva idei de jocuri de limbaj sau vocabular care pot fi potrivite pentru drumurile lungi cu mașina ori pentru plimbările în natură.
Jocuri de limbaj pentru preșcolari
Găsește cuvinte care încep cu aceeași literă
Puteți începe de la litera A și continua cu restul alfabetului când epuizați inspirația.
Pentru a crește nivelul de dificultate, poți reduce sfera de căutare a cuvintelor la un mediu limitat: de exemplu, în camera în care vă aflați sau la categorii de obiecte sau concepte – denumiri de:
– culori care încep cu aceeași literă,
– flori sau plante,
– animale, insecte etc.
Găsește cuvinte care se termină cu aceeași literă
Poți începe acest joc spunând alfabetul în gând; litera la care ai ajuns când copilul tău spune Stop! este litera cu care trebuie să se termine cuvintele pe care le veți găsi. Descoperiți împreună care sunt cele mai puțin frecvente sunete care se află la finalul cuvintelor.
Ghicește la ce obiect mă gândesc
Cum se joacă acest joc? Părintele alege un obiect la care se gândește, cunoscut de copil, iar cel mic adresează întrebări despre obiect, pentru a-l putea ghici. Apoi schimbați rolurile.
Mă duc la picnic și o să aduc cu mine…
Regula este simplă: primul jucător începe să spună un obiect (sau mai multe, dacă vreți ca jocul să fie mai dificil) pe care le-ar aduce la picnic – de exemplu, „Mă duc la picnic și iau cu mine mere…”, iar al doilea jucător trebuie să repete obiectul numit de primul înainte de a-l adăuga pe al lui: „Mă duc la picnic și iau cu mine mere și prăjituri…”. Al treilea jucător continuă în același fel, adăugând la rândul lui un obiect. Jocul continuă până când unul dintre participanți uită sau greșește ordinea obiectelor.
Alte variante ale jocului sunt: „Mă duc în vacanță și pun în valiză…”, „Am fost la Zoo și am văzut…”
Găsește rima
O idee simplă, dar care poate să vă amuze în drumurile cu mașina. Alegeți un cuvânt și încercați să găsiți cât mai multe cuvinte care rimează cu el.
Pisicul primului ministru
Jocul, probabil inspirat din povestea reală a motanului Larry, celebrul rezident felin al sediului Primului Ministru din Marea Britanie, este simplu. Un jucător începe să descrie pisica primului ministru („Pisicul primului ministru este un motan atent.”), iar următorii jucători trebuie să continue, ținând minte adjectivele folosite anterior („Pisicul primului ministru este un motan atent și pofticios.” etc.).
Jocuri de limbaj pentru copiii mai mari
FAZAN – regulile sunt cele pe care ți le amintești din propria copilărie. Un jucător spune alfabetul în gând, iar litera la care se oprește când al doilea jucător spune Stop! este litera cu care va începe primul cuvânt. Următorul jucător trebuie să spună un cuvânt care începe cu ultimele două litere ale cuvântului anterior. Când un jucător este blocat deoarece nu poate găsi un cuvânt care începe cu ultimele două litere ale cuvântului anterior, primește litera F. Alfabetul este spus din nou, iar jocul reîncepe, până când unul dintre jucători „devine” FAZAN.
Formați propoziții din cuvinte care încep cu aceeași literă
Un aspect important al acestui joc este ca propoziția sau fraza să aibă sens, pe cât posibil. Iată un exemplu: „Inginerul investighează instalația interesantă.”, ”Sora Sandei sare sus sâmbătă seara.”
Găsește sinonime
Alege un cuvânt și găsiți cât mai multe cuvinte cu același sens sau cu un sens cât mai apropiat.
Poveștile audio
Când inspirația pentru jocurile de cuvinte s-a terminat sau aveți nevoie de o pauză, aplicațiile de povești precum YOZY sunt la fel de potrivite pentru drumurile de vacanță. Poveștile dezvoltă nu doar limbajul, ci și memoria, atenția și imaginația copiilor și sunt o modalitate excelentă de relaxare pentru cei mici. Poți descărca aplicația de aici.
Desigur, ca întotdeauna, cei mici pot inventa jocuri și activități care să îi amuze și să îi bucure. Propune-i copilului tău câteva idei de jocuri, dar lasă-i și libertatea de a improviza jocuri de orice fel și fii dispus să participi la ele. Vei fi plăcut surprins de rezultate 😊.