Acasa 9 Povești 9 Descoperă împreună cu copilul tău povestea Mărțișorului

Povestea Mărțișorului

Una dintre cele mai frumoase tradiții populare românești, Mărțișorul ne amintește să ne bucurăm de renașterea naturii din fiecare an. Cum îi poți explica unui copil această tradiție? Spunându-i o poveste, desigur. Iată care este legenda Mărțișorului în tradiția populară românească, adaptată pe înțelesul celor mici.

A fost odată ca niciodată o bătrână, pe nume Baba Dochia. Aceasta avea o noră, cu care nu se înțelegea prea bine. Într-un an, pe data de 1 Martie (numită și luna lui Mărțișor), baba Dochia a trimis-o pe noră la râu, cu o misiune extrem de dificilă. Nora trebuia să spele lâna albă până când devenea neagră, iar lâna neagră până când devenea albă. Ajunsă la râu, nora cere ajutor de la Dumnezeu pentru a reuși să facă pe plac babei Dochia. Acesta o ajută și nora, bucuroasă, pornește înapoi spre acasă. Pe drum însă, găsește niște ghiocei înfloriți, pe care îi culege și îi aduce babei Dochia.

Baba Dochia, văzând ghioceii aduși de noră, se bucură crezând că a venit primăvara. Așa că decide să plece cu oile pe munte. Se îmbracă cu 12 cojoace și pornește în călătorie. Pe drum, oamenii întâlniți în cale îi spun babei Dochia să nu plece pe munte, pentru că în luna lui Mărțișor vremea este schimbătoare. S-ar putea să ningă sau chiar să fie ger. Baba Dochia nu îi ia în seamă, ba chiar râde de Mărțișor și spune că nu îi e teamă de el.

Mergând spre munte, baba Dochia toarce împreună două fire de lână: unul alb și unul roșu. Pentru că i se face cald și este soare, baba Dochia începe să dea jos cojoacele, rând pe rând.  Însă călătoria babei Dochia nu va fi una fericită. Mărțișor, pentru a se răzbuna fiindcă Baba Dochia a râs de el, împrumută două zile reci de la Februarie. Baba Dochia, rămasă doar în cămașă, este transformată în sloi de gheață și apoi în stâncă. În urma ei, rămâne șnurul alb și roșu.

Ce altceva poți să îi mai spui copilului despre obiceiurile de Mărțișor:

  • Inițial, mărțișorul consta într-un șnur alb și roșu, de care era legată o monedă.
  • Șnurul mărțișorului era legat la mână, la gât sau prins în piept.
  • În funcție de zone, mărțișorul era purtat până pe 9 martie, până pe 12 martie sau până când înfloreau pomii sau trandafirii.
  • Cele două fire reprezintă iarna (cel alb) și vara (roșu)

Iar pentru a-l ajuta pe cel mic să înțeleagă povestea, îi poți explica mai multe despre:

  • Cum se face lâna și ce înseamnă torsul lânii
  • De ce merg oile pe munte primăvara

Simbol al speranței și al unui nou început, mărțișorul ne ajută să marcăm un moment de sărbătoare și să ne reconectăm cu ritmurile naturii, ambele elemente esențiale pentru starea noastră de bine la orice vârstă.

Surse:

MuzeulTaranuluiRoman.ro
Ion Ghinoiu, Zile și mituri. Calendarul Țăranului Român