Prima zi de grădiniță.
Anxietatea de separare la cei mici
Copilul tău va începe grădinița încurând? Un motiv de bucurie și de sărbătoare, dar și de îngrijorare, mai ales când te gândești la cum va decurge adaptarea lui la noul mediu. Știm din experiența altor părinți că lacrimile, îmbrățișările pline de teamă și tristețe sau refuzul complet de a rămâne la grădiniță sunt reacții frecvente ale copiilor care încep această nouă etapă.
Cum îl poți pregăti pe copil cât mai bine pentru primele zile de grădiniță? Iată câteva informații și recomandări care îți pot fi de folos.
Anxietatea de separare – ce înseamnă și de ce apare
Anxietatea de separare este teama copilului de a petrece timp în absența părinților. Este o etapă normală în dezvoltarea copiilor, apărând în jurul vârstei de 6 luni și atingând un nivel maxim în jurul vârstei de 1,5-2 ani. Acest lucru nu înseamnă că anxietatea de separare ar trebui să dispară după vârsta de 2 ani, ci că treptat, devine mai puțin intensă. Însă își va face simțită prezența în situații noi sau în care copilul trebuie să petreacă mai mult timp fără părinți. Așadar, începerea grădiniței este un moment în care anxietatea de separare este o reacție de așteptat din partea copiilor.
Deoarece părinții sunt sursa de siguranță fizică și emoțională a copiilor în primii ani de viață, anxietatea de separare este o reacție menită să îi ajute pe cei mici să supraviețuiască și nu trebuie privită ca un semn de “slăbiciune” a acestuia.
Cum îl poți pregăti pe copil pentru prima zi de grădiniță
Din timp și treptat, obișnuiește-l pe copil cu lipsa ta și prezența altor persoane. Începe cu câteva minute și continuă treptat până la intervale de câteva ore. Spune-i întotdeauna copilului că vei lipsi, ia-ți la revedere și întoarce-te atunci când ai promis că te vei întoarce. Îi poți oferi copilului repere temporale pe care să le înțeleagă ușor – de exemplu, vei lipsi cât durează două desene animate/ două jocuri etc.
Creați împreună un ritual scurt de despărțire și de regăsire. De exemplu, o îmbrățisare, un pupic și “Ne vedem mai târziu!” sau un joc de salut cu mâinile și un sărut în aer etc. Astfel de ritualuri îl ajută pe copil să se obișnuiască cu situațiile de despărțire, care devin astfel mai familiare.
Explorați împreună noi locuri și ajută-l să se familiarizeze cu ele. De exemplu, când mergeți în vizită la prieteni, explorați împreună împrejurimile, încurajează-l să se joace și să interacționeze cu alte persoane. Nu îl forța niciodată să fie mai “curajos” decât este. În schimb observă și încurajează-i eforturile de a se adapta la noi medii.
Vorbește cu copilul tău despre persoanele noi cunoscute cu care s-a înțeles bine. Scoate în evidență acele calități care l-au făcut pe copil să se simtă în siguranță cu alte persoane – de exemplu, “Andreea s-a jucat foarte frumos cu tine, cred că s-a bucurat că ai venit pe la ea.”. Treptat, copiii învață că și alte locuri și alte persoane în afară de propria familie pot fi sigure și confortabile.
Familiarizați-vă cu grădinița și, dacă este posibil, cu sălile de clasă și cu cadrele didactice. Un loc complet nou, cu oameni necunoscuți în jur este o situație care poate crea confuzie și teamă chiar și adulților. Așadar, este important să îl pregătești pe copil din acest punct de vedere, pe cât posibil. Mergeți împreună de acasă până la grădiniță, pentru ca cel mic să se obișnuiască cu clădirea. Iar în cazul ideal în care o puteți vizita și cunoaște educatoarea, nu ezita să faci acest lucru.
Citește-i sau ascultați povești despre personaje care se separă de părinți pentru prima data. Poveștile, filmele sau desenele animate sunt surse importante de învățare prin exemplu.
Vorbiți despre cum se va desfășura prima zi de grădiniță. Ascultă-i temerile și întrebările și oferă-i răspunsuri. Transmite-i ideea că această experiență este interesantă și normală și că ai încredere că va decurge bine.
Reflectă asupra propriilor tale emoții privind începerea grădiniței și separarea de către cel mic. Ești îngrijorat/ă că nu se va descurca fără tine? Îți faci griji în legătură cu siguranța emoțională și fizică a copilului tău? Îți este teamă că nu își va face prieteni sau nu va coopera cu educatoarea? Cu cât mai multe temeri și scenarii negative trec prin mintea părintelui, cu atât mai multă anxietate va simți acesta. Iar copiii preiau emoțiile părinților lor chiar dacă acestea nu sunt exprimate verbal. De aceea, este important să încerci să îți consolidezi propria ta încredere și siguranță emoțională privind începerea grădiniței.
În prima zi de grădiniță:
- Dacă este posibil, lasă-l pe copil să aducă cu el un obiect sau o jucărie care îl ajută să se simtă confortabil – de exemplu, îi amintește de tine, de casă sau de animalul de companie.
- Nu pleca din clasă fără să îi spui la revedere copilului tău…
- …dar nici nu prelungi despărțirea mai mult decât este nevoie 😊
- Asigură-l că vei veni să îl iei acasă la sfârșitul zilei.
- Faceți un plan prin care să sărbătoriți împreună prima zi de grădiniță.
Oricare ar fi temerile și îngrijorările voastre legate de începerea grădiniței, amintește-ți că rămânând calm și încrezător, îi vei putea oferi copilului tău sprijinul de care are nevoie pentru a se adapta la acest nou început. În plus, încă mai aveți timp să vă pregătiți pentru acest moment 😊.