Acasa 9 Familie 9 Primăvara în natură.Jocuri de atenție și mindfulness

Primăvara în pădure sau pe malul lacului.

Jocuri de atenție și mindfulness

În primii ani de viață, copiii tind în mod natural să observe cu atenție mediul în care se află. Pe măsură ce cresc, timpul petrecut în natură de către cei mici este esențial pentru dezvoltarea lor emoțională și intelectuală.

Când ieșiți în natură, tot ce este nevoie să faci ca părinte este să oferi copilului tău spațiul și timpul necesar pentru a-și urma curiozitatea. Iată câteva jocuri sau activități care îi pot ghida atenția în explorările din natură.

Jocuri de atenție sau observație

Atenția vizuală

Plante, păsări și insecte

Plimbările în natură înseamnă ocazia de a descoperi plante, păsări și insecte, iar copiii fac acest lucru fără să aibă nevoie de multe încurajări. Oprește-te și observă îndeaproape flori, ciuperci, furnici sau buburuze. Pentru o experiență inedită, puteți aduce cu voi o lupă și puteți compara detaliile pe care le vedeți cu ochiul liber și cele vizibile cu ajutorul lupei.

Culori

Așezați-vă pe iarbă și priviți în jur cu atenție, timp de câteva minute. Câte nuanțe diferite de verde poate observa în jur? Câte nuanțe de albastru sunt pe cer? Priviți florile și observați cât mai multe nuanțe diferite de culori în aceeași floare și în flori diferite – de exemplu, petalele florilor de păpădie sunt mai închise la culoare în centrul florii și mai deschise la margine.

Observați norii de pe cer

Când ați obosit, luați o pauză și așezați-vă pe spate pe iarbă. Spune-i copilului tău să aleagă un nor de pe cer și să îl observe timp de câteva minute: felul în care se mișcă pe cer și își schimbă forma și mărimea. Dacă observă că începe să se gândească la altceva, este nevoie doar să își îndrepte din nou atenția către nor, până când acesta dispare sau își schimbă forma complet.

Poți duce acest exercițiu mai departe întrebându-l pe copil ce gânduri îi trec prin minte în momentul respectiv. Așa cum norii trec pe cer și își schimbă forma tot timpul, și gândurile noastre vin și pleacă, transformându-se permanent. Vizualizând propriile gânduri ca nori care trec pe cer, copiii pot învăța să își controleze mai ușor impulsurile sau  să se lase mai puțin copleșiți de temeri.

Sunete

Când  își exersează atenția auditivă, copiii își dezvoltă capacitatea de a asculta, atât de importantă în învățare, dar și în relațiile cu cei din jur. În timp ce vă odihniți, închideți ochii și încercați să observați:

  • Câte cântece diferite de păsări auziți?
  • Ce alte sunete se aud în jur? Vântul adiind printre ramurile copacilor, un izvor care curge în apropiere, poate sunete îndepărtate de mașini sau foșnetul veverițelor printre crengi.
  • Alegeți unul dintre sunetele pe care le puteți auzi și încercați să vă concentrați doar asupra lui pentru câteva minute.

Senzații tactile

Închideți ochii și încercați să acordați atenție senzațiilor pe care le simțiți pe piele: căldura razelor de soare, răcoarea adusă de vânt, diferența dintre textura unui fir de iarbă și a unei flori de păpădie, textura scoarței de copac, a pietrelor și a petalelor de flori etc.

Senzații olfactive

Închideți ochii și inspirați adânc, încercând să identificați cât mai multe mirosuri diferite. Descoperiți parfumul a cât mai multor flori diferite – desigur, fără a le rupe.

Viața acvatică

Pe malul lacului sau râului, cei mici au la fel de multe ocazii de a observa natura:

  • Atingeți suprafața apei cât mai ușor și mai încet, observând cum se simte aceasta pe piele.
  • Priviți cum se reflectă razele soarelui în apă.
  • Observați plante și vietăți acvatice.
  • Aruncați pietricele în apă și observați sunetele pe care le fac acestea și undele pe care le creează la suprafața apei.

Ca de cele mai multe ori când vine vorba de explorare și joacă, este benefic să urmezi curiozitatea copilului tău și să o încurajezi. Singurele “reguli” sunt să te bucuri la rândul tău de timpul petrecut în natură și, pe cât posibil, să încurajezi un ritm mai lent de explorare.

Articole recente