Acasa 9 Studii 9 Un test simplu îți arată șansele de succes ale copilului

Testul simplu care îți indică

șansele de succes la maturitate ale copilului tău

Când ne gândim la succesul copiilor noștri, neimaginăm, încă din primii ani de viață, cât de bine se vor descurca la școală și, mai târziu, la facultate. Dincolo de notele obținute la școală sau de inteligență, există și alte “ingrediente secrete” ale succesului, care sunt cercetate în studii de specialitate. Unul dintre acestea este capacitatea de a ne controla dorințele care ne aduc satisfacție pe termen scurt, însă care vin cu pierderi pe termen lung.

La ce ne referim mai exact? Putem porni de la o întrebare simplă. Copilul tău ce ar spune / face dacă ar avea de ales între două situații: fie primește o bezea pe care o poate mânca imediat, fie primește o bezea, așteaptă 15 minute fără să o mănânce și apoi primește încă una?

Testul bezelei – un experiment pe care îl poți face acasă

Această întrebare a stat la baza unui experiment devenit celebru – testul bezelei (Marshmallow test în limba engleză), creat pentru a testa nivelul de autocontrol al copiilor preșcolari, dar și legătura dintre autocontrol și nivelul de succes la maturitate.

Iată povestea experimentului și principalele sale descoperiri.

Între anii ’60-‘70, Walter Mischel a studiat nivelul de autocontrol a peste 500 copii preșcolari. Fiecare copil a fost așezat la masă, i s-a oferit o bezea (sau o altă gustare dulce) și i s-a spus că:

–             poate să mănânce bezeaua imediat

sau

–             poate să aștepte singur în cameră fără să mănânce bezeaua, până când cercetătorul se întoarce, caz în care va primi o a doua bezea.

Deși majoritatea copiilor au declarat că vor aștepta să primească  a doua bezea, doar un număr limitat de copii au reușit să facă acest lucru. O parte din copii au reușit să aștepte mai puțin de un minut până au consumat bezeaua, în timp ce alții au putut aștepta și 20 de minute până când cercetătorul s-a întors în cameră.

Copiii care au reușit să aștepte suficient de mult fără a consuma bezeaua au folosit strategii precum :

  • blocarea obiectului tentant – unii copii au evitat să se uite la bezea, acoperindu-și ochii cu mâinile, întorcându-se cu spatele sau uitându-se în altă parte;
  • satisfacerea parțială a poftei – unii copii s-au mulțumit doar să miroasă bezeaua, pentru a-și împlini dorința de dulce fără a încălca regula;
  • concentrarea atenției asupra unei alte activități – de exemplu, cântatul sau dansul pe scaun. 😊

Când copiii participanți la experiment au devenit adulți, autorii au măsurat nivelul de succes al acestora, descoperind că acei copii care au reușit să aștepte 15 minute pentru a primi a doua bezea se bucurau la maturitate de:

  • rezultate academice mai bune;
  • relații sociale mai armonioase;
  • sănătate fizică mai bună;
  • venituri financiare mai ridicate.

Aceste rezultate nu sunt surprinzătoare. Cu cât copiii reușesc să amâne o recompensă imediată pentru a obține alte avantaje pe termen lung, cu atât mai ușor le va fi să își facă temele la timp, să se pregătească pentru examene sau să adopte un stil de viață sănătos. Toate aceste alegeri, în timp, contribuie la succes pe toate planurile.

Testul bezelei este un test simplu, pe care îl poți face acasă – folosind bezele sau gustarea preferată a copilului tău 😊. Dacă rezultatul obținut nu este cel dorit – copilul tău alege să acționeze potrivit principiului « Ce e-n mână nu-i minciună!»  nu este cazul să te panichezi. Înseamnă doar că prichindelul tău are nevoie de un pic mai mult ajutor pentru a-și dezvolta strategiile care să îl ajute să facă față tentațiilor de moment, pentru binele lui pe termen lung.

Iar jocurile și activitățile pe care YOZY le pune la dispoziție celor mici au chiar rolul de a dezvolta autocontrolul copiilor și alte abilități care contribuie la succes pe termen lung, precum concentrarea atenției sau memoria.