Acasa 9 Familie 9 5 super-idei pentru timpul liber al copilului tău

5 super-idei

pentru timpul liber al copilului tău

timpul liber

Felul în care copiii își petrec timpul liber în primii ani de viață poate influența pe termen lung dezvoltarea lor, obiceiurile și atitudinea față de relaxare și învățare. Sedentarismul excesiv, alegerea activităților mai puțin benefice pentru dezvoltarea lor și obiceiurile nesănătoase se pot forma cu ușurință în primii ani de viață dacă părinții nu oferă celor mici opțiuni constructive pentru timpul liber. Iată cinci idei pentru timpul liber al copilului, care te pot inspira pe termen lung.

Cum poate petrece copilul tău timpul constructiv?

Ascultatul de povești
Pentru că aduce o mulțime de beneficii cognitive și emoționale, dar și pentru că este o activitate plăcută pentru copii, ascultatul și cititul de povești nu ar trebui să lipsească din programul zilnic al copiilor de orice vârstă. În primii ani de viață, ascultatul de povești crește probabilitatea ca, în viitor, copilul să devină un cititor pasionat. Poți introduce poveștile în programul zilnic al copilului seara, înainte de culcare, dar și după-amiaza, înainte de somnul de prânz sau în situațiile în care trebuie să așteptați sau să parcurgeți un drum mai lung cu mașina. În plus, o aplicație cu povești se poate dovedi o soluție salvatoare pentru situațiile în care ai nevoie de puțin timp liber să te ocupi de treburi.

Activitățile de artă și îndemânare
Activitățile creative care îmbină mai multe abilități motrice fine (precum desenatul, lipitul, decupatul sau coloratul) sunt importante în primii ani de viață. Ele exersează nu doar abilitatea copiilor de a face mișcări fine, ci și atenția, răbdarea, coordonarea mână-ochi, creativitatea și simțul estetic celor mici. Iată câteva exemple de activități pe care le poți realiza împreună cu copilul tău:
– transformați un borcan în suport pentru creioane pictând pereții exteriori ai acestuia,
– realizați un colaj pe o temă aleasă de copil (decupați, desenați și lipiți pe un carton imagini pe o anumită temă),
– realizați câteva decorațiuni de Paște,
– strângeți pietre de diferite forme și pictați pe ele.

Jocurile de mișcare
Este ușor să trecem cu vederea sau să o considerăm mai puțin importantă decât jocurile cu scop educativ, însă mișcarea fizică ajută nu doar la dezvoltarea fizică a copiilor, ci și la cea cognitivă și emoțională. De exemplu, studiile arată că memoria și capacitatea de concentrare a atenției copiilor care fac mișcare în mod regulat sunt mai bune decât ale copiilor sedentari.

Jocurile cu mingea, jocurile care presupun alergare, cățărare, menținerea echilibrului sau dansul sunt câteva idei potrivite pentru copiii de toate vârstele, în special dacă sunt realizate în aer liber. Mersul pe bicicletă, sportul pentru întreaga familie sau plimbarea în aer liber sunt alte opțiuni pentru zilele cu vreme frumoasă.

Jocurile de construit și puzzle-urile
Toate jocurile care presupun realizarea de construcții din cuburi și alte forme geometrice încurajează nu doar creativitatea și imaginația copiilor, ci și abilitățile vizual-spațiale. Acestea sunt fundamentale pentru înțelegerea materiilor STEM (științe, tehnologie, inginerie și matematică) și se formează începând cu primii ani de viață. Jocurile de construit și cele care presupun aranjarea figurilor într-un anumit tipar sau ordine, rotarea formelor geometrice în diferite unghiuri, umplerea spațiului cu diferite forme geometrice sunt modalități eficiente de stimulare a abilităților vizual-spațiale. Puzzle-urile bidimensionale și tridimensionale adaptate vârstei celor mici exersează de asemenea aceste abilități.

Desenul și pictura
Fișele de colorat, desenul după numere, pictura cu degetele sau cu “ștampile” din diverse obiecte, pictura prin stropire sau pictura simetrică (cel mic pictează jumătate din coală, apoi îndoaie coala pe jumătate pentru a obține o imagine simetrică) sunt doar câteva idei simple de pictură și desen pentru copii. Acestea le dezvoltă motricitatea fină, dar și creativitatea și înțelegerea culorilor și proporțiilor. În plus, poate fi o activitate relaxantă pentru ei, ajutându-i din punct de vedere emoțional.

În final, amintește-ți că este benefic pentru cei mici să aibă la dispoziție numeroase variante de petrecere a timpului liber, dar la fel de important este pentru ei să poată alege singuri ce își doresc să facă. Având la dispoziție opțiuni constructive pentru timpul liber, cei mici se vor dezvolta armonios și își vor descoperi în timp interesele și pasiunile.

Resurse:
Physical Activity, Fitness, Cognitive Function, and Academic Achievement in Children: A Systematic Review

The Relationship between Mathematics Achievement and Spatial Abilities among Elementary School Children