Acasa 9 Familie 9 De Ziua Copilului, creează amintiri de poveste

De Ziua Copilului, creează amintiri

care se transformă în povești

Ziua Copilului

1 Iunie înseamnă pentru cei mai mulți dintre noi bucurie și copilărie, desene pe asfalt, excursii, joacă, înghețată și libertate.

Știai însă că la nivel global, Ziua Copilului este sărbătorită diferit? Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită pe 1 Iunie începând cu 1950, fiind adoptată în noiembrie 1949 de Federația Internațională Democratică a Femeilor la Moscova. De atunci, Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie de țări din Europa de Est și Asia. Ziua Mondială a Copilului este sărbătorită în alte țări pe 20 noiembrie, pentru a marca data la care a fost adoptată Declarația Drepturilor Copilului de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în 1959. Alte state au ales date diferite pentru Ziua Copilului – de exemplu, a doua duminică din luna mai, în Spania și Marea Britanie sau a doua duminică din iunie, în SUA.

În țara noastră, 1 Iunie este zi liberă din 2017. Este o ocazie perfectă de a petrece timp alături de copilul tău și de a crea amintiri frumoase, care să ofere copilului tău sentimentul de siguranță, iubire și apartenență. Este de asemenea o ocazie perfectă de a te bucura de propriile tale amintiri din copilărie și de a le împărtăși cu copilul tău.

Îți propunem să începi cu un exercițiu de reflecție 😊

Dacă te gândești la cele mai frumoase amintiri din propria ta copilărie, ce îți vine în minte? Cel mai probabil, îți amintești că erai fericit, vesel sau entuziasmat. Când vine vorba de amintirile din copilărie, cel mai important aspect este întotdeauna cel emoțional: ne amintim cum ne simțeam, nu doar ce făceam exact. Substratul amintirilor fericite din copilărie este cel relațional: cum ne plimbam de mână cu părinții în parc și ne simțeam iubiți și în siguranță, cum ne jucam împreună cu alți copii simțindu-ne acceptați și apreciați, ce planuri trăznite puneam la cale cu frații sau surorile ori cât de mult iubeam animalul de casă cu care am crescut. Ținem minte anumite evenimente pentru că ne-au trezit anumite emoții. Același lucru este valabil și pentru copilul tău.

Așadar, când te gândești la cum vei petrece 1 Iunie alături de copilul tău, gândește-te la cum îl poți ajuta să se simtă fericit, iubit, liber, apreciat sau entuziasmat. Este mai puțin important contextul concret în care petreceți 1 Iunie, dar esențial să simtă că ești prezent cu adevărat, bucuros să fii alături de el și atent în interacțiunea cu el.

Iată câteva sugestii care te pot ajuta:

  • Lasă-l pe copil să aleagă cum vrea să petreacă 1 Iunie
  • Povestește-i copilului amintirile tale din copilărie
  • Include în programul zilei un interval de timp „unu la unu” cu copilul tău (doar tu și el – de exemplu, pregătiți micul dejun doar voi doi)
  • Petreceți timp cu întreaga familie
  • Creați împreună o tradiție de 1 Iunie

Studiile arată că amintirile fericite din copilărie sunt asociate cu un nivel mai ridicat de stare de bine, cu sentimentul scopului personal în viață și cu relații sociale pozitive la maturitate. De ce? Experiențele din copilărie îi învață pe copii cine sunt ei, ce pot să viseze și să facă și cum este lumea din jur. De aceea, este atât de important să le arătăm copiilor că sunt iubiți necondiționat, că au calități pozitive și potențial valoros, că pot încerca să obțină orice își doresc și că lumea în care trăim poate fi un loc uimitor și extrem de interesant.

Purtăm cu noi de-a lungul întregii vieți experiența copilăriei (vorbim deseori despre „copilul interior”), deși suntem adulți cu responsabilități, am devenit la rândul nostru părinți și luăm decizii importante în fiecare zi. 1 Iunie este o zi în care ne amintim să onorăm propriul copil interior și să oferim iubire și atenție copiilor pe care îi creștem, astfel încât amintirile cu care pleacă la drum în viață să le fie sursă de vitalitate, curaj și iubire.

Articole recente