Acasa 9 Familie 9 Ziua Internațională a Iei. Cum o poți sărbători în familie

Ziua Internațională a Iei.

Cum o poți sărbători alături de copilul tău

Pe 24 Iunie este sărbătorită Ziua Internațională a Iei, în România și în comunitățile românești din întreaga lume. Sărbătoarea coincide cu Ziua Sânzienelor și, în religia ortodoxă, cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ziua Iei a fost stabilită în 2013, la inițiativa organizației La Blouse Romaine, care are scopul de a promova ia tradițională ca simbol al identității și culturii românești.

Ce îl poți învăța pe copil despre ia românească?

Iată câteva informații inedite despre ia românească:

  • Ia reprezintă cămașa tradițională românească purtată de fete și femei în momente de sărbătoare, fiind realizată din bumbac, in sau borangic și decorată cu broderii sau mărgele în jurul gulerului, pe umeri și mâneci.
  • Fața și spatele cămășii poartă numele de „stan”, iar partea inferioară „poale”. 
  • Se pare că modelele decorative cusute pe iile tradiționale aveau rolul de a oferi protecție față de spirite rele sau alte pericole și au fost transmise din generație în generație.
  • Iile tradiționale sunt brodate cu două, maxim trei culori diferite, iar deseori doar cu una singură – simplitatea și calitatea materialelor sunt două caracteristici importante ale acestei piese vestimentare.
  • Cuvântul ie vine din denumirea latină, tunica linea, care denumea un tip de cămașă subțire.
  • Ia tradițională românească a stat la baza inspirației caselor de design vestimentar internaționale precum Yves Saint Laurent.
  • În anii ’70, ia românească a fost purtată de vedete internaționale precum Brigitte Bardot sau Sophia Loren.

Arată-i copilului tău pictura La Blouse Roumaine

Ia românească  este subiectul unui tablou semnat de celebrul pictor Henri Matisse. Pictura este expusă la Centrul Pompidou din Paris și a stat la baza inspirației numelui comunității La Blouse Roumaine, care a inițiat această sărbătoare. Poți vedea tabloul și poți afla mai multe despre acesta pe site-ul oficial al Centrului Pompidou

Cu această ocazie, puteți vorbi despre pictură și pictori și în general despre artă.  

Desenați împreună o ie

Lăsați-vă imaginația să zboare și colorați împreună ii diferite. Vă puteți documenta înainte de a începe, pentru a avea mai multă inspirație. Poți găsi o scurtă descriere a iilor și câteva imagini reprezentative aici.

Îmbrăcați-vă în costum popular

Desigur, dacă ai o ie sau un costum popular, 24 iunie este ziua în care trebuie să le purtați. Iar dacă vrei să îl înveți pe copil despre tradițiile populare românești, poți alătura Zilei Iei și tradiții specifice Sânzienelor, precum împletitul de coronițe din sânziene.

Ziua Internațională a Iei este un prilej pentru cei mici, dar și pentru părinții lor, să redescopere tradițiile și obiceiurile populare românești, dar și să aprecieze creativitatea și frumusețea asociate cu acestea.

Articole recente