De Ziua Europeană a Părinților,
acordă atenție stării tale de bine
Ziua Europeană a Părinților este sărbătorită în fiecare a doua zi de marți a lunii octombrie, începând din 2002. Sărbătoarea a fost inițiată de Asociația Europeană a Părinților, cu scopul de a scoate în evidență importanța colaborării dintre părinți și cadrele didactice pentru binele copiilor. Pentru că dacă îți neglijezi propria stare de bine, nu este posibil să îndeplinești pe termen lung nevoile copilului tău, în această zi îți propunem să schimbi puțin direcția atenției tale.
De Ziua Europeană a Părinților, acordă atenție de stării tale de bine
Prioritizează grija de sine: „Nu poți turna dintr-o ceașcă goală.”
Dacă în primii ani de viață ai copilului, este natural ca părinții să sacrifice propriile nevoi din când în când, pentru a avea grijă de nevoile copilului, pe măsură ce acesta crește, este necesar să te reorientezi către propriile tale nevoi fizice, emoționale și intelectuale. Acest lucru nu înseamnă că ești un părinte egoist, ci că faci tot ce este nevoie pentru a fi un părinte bun, prezent și apropiat de copilul tău. Când ești epuizat, frustrat sau copleșit, nu poți oferi copilului tău ce are nevoie de la tine din punct de vedere emotional: atenție, afecțiune și apreciere autentică.
Cum poți face acest lucru?
- Include în programul zilnic sau săptămânal intervale de timp pe care le dedici propriilor nevoi și dorințe. Pentru început, poate fi vorba doar de o oră de somn în plus, o plimbare scurtă dimineața sau o oră în care faci mișcare fizică. Începe cu pași mici și treptat, vei putea să faci schimbări mai mari în programul tău.
- Cere ajutorul celor din jur. Dacă prima ta reacție la recomandările de mai sus a fost că: „Nu am timp nici să mă gândesc la așa ceva.”, acesta este semnul cel mai important că de fapt, este nevoie să ceri ajutor. Mai ales mamele ajung să își asume responsabilități care le depășesc resursele de timp și energie, ajungând să sacrifice somnul, relaxarea și activitățile care le-ar aduce bucurie. Pe termen lung, aceste sacrificii nu fac decât să dăuneze stării de sănătate a mamei și relațiilor de familie.
- Îmbrățișează noțiunea de granițe sau limite interpersonale. Acestea se referă la felul în care îți protejezi spațiul (fizic, dar și mintal), timpul și resursele, dar și la lucrurile pe care le consideri acceptabile și inacceptabile în relațiile cu cei din jur. De exemplu, dacă ai limite interpersonale sănătoase, poți refuza responsabilități suplimentare, care te-ar copleși (de exemplu, „Mi-ar plăcea să te ajut, dar nu am timpul necesar.”) sau poți lua măsuri atunci când acțiunile celor din jur te deranjează (de exemplu, „Vom continua discuția când suntem mai calmi.”). În relația părinte-copil, granițele interpersonale te ajută să spui nu fără să te simți vinovat, să îți protejezi intimitatea și să poți acorda timp activităților care îți aduc împlinire și bucurie.
- Acceptă că s-ar putea să nu îți fie ușor să acorzi prioritate stării tale de bine. Dacă nu ai avut modele constructive de urmat când vine vorba de grija de sine și starea de bine, poate fi dificil, ciudat sau chiar stânjenitor să te gândești la propriile nevoi și dorințe. S-ar putea să te simți vinovat, egoist sau insuficient de dedicat rolului de părinte. Amintește-ți însă că nu este nevoie să suferim pentru a ne dovedi iubirea față de copii – mai degrabă, este nevoie să putem fi prezenți cu adevărat în relația cu ei.
Ce zi mai potrivită să te gândești la starea ta de bine decât o zi dedicată părinților? Îți propunem să continui acest exercițiu de reflecție în fiecare zi – vei putea vedea efectele pozitive asupra ta, dar și asupra familiei tale.