Cum petrecem
Ziua Internațională a Prieteniei
„Prietenia este unul dintre cele mai grele lucruri de explicat. Nu se învață la școală. Dar dacă nu ai învățat ce înseamnă prietenia, nu ai învățat nimic.” (Muhammad Ali)
Ziua Internațională a Prieteniei, sărbătorită în fiecare an pe 30 iulie, ne amintește să apreciem și să ne exprimăm afecțiunea față de persoanele pe care le alegem să facă parte din viața noastră într-un rol atât de special: cel de prieten. Ziua Internațională a Prieteniei a fost stabilită în 2011 de Adunarea Generală a ONU, pentru a marca semnificația prieteniei la nivel social, dar și global – între popoare, țări și culturi, cu rolul de a consolida pacea și de a construi legături între comunități diverse.
Ziua Internațională a Prieteniei – prilej de dialog despre relații sănătoase
Pentru cei mici, Ziua Internațională a Prieteniei este o ocazie de a se bucura de joaca alături de alți copii, de a vorbi despre cum ne facem prieteni, cum ne alegem prietenii sau cum depășim conflictele cu aceștia.
Cum îi ajutăm pe copii să își facă prieteni
Abilitățile sociale de care au nevoie copiii pentru a-și face prieteni se formează din primii ani de viață, din primele interacțiuni care apar între cei mici la locul de joacă sau la grădiniță. Îi ajutăm pe copii să își facă prieteni atunci când:
- îi încurajăm să interacționeze cu alți copii;
- le oferim oportunități de a cunoaște alți copii – la cursuri sau evenimente pentru copii, de exemplu;
- le oferim un model de prietenie sănătoasă – le vorbim despre propriile relații de prietenie și despre importanța lor în viața noastră;
- îi învățăm cum să rezolve conflicte.
Conflictele între copii
Între copii, conflictele pot fi foarte frecvente și deseori au o intensitate ridicată – cele mai minore neînțelegeri pot fi trăite ca adevărate drame la vârste mici. Decizia „Nu mai sunt prietenul tău!” este luată cu rapiditate, însă de multe ori și capacitatea de iertare intră la fel de prompt în acțiune 😊. Îl poți ajuta pe copilul tău să învețe să depășească conflictele cu prietenii săi astfel:
- Învață-l să identifice propriile emoții în situațiile de conflict: „Te-ai enervat pentru că Alex nu a vrut să se joace cum voiai tu.”
- Încurajează-l, atunci când este calm, să își imagineze emoțiile celuilalt copil: „Crezi că și Alex era nervos pentru că i-ai întrerupt joaca?” sau „Tu cum te-ai simțit când ți s-a întâmplat asta?”.
- Arată-i că este normal să apară conflicte și neînțelegeri între copii: „Toți copiii și adulții se enervează și se ceartă din când în când.”.
- Ajută-l să decidă dacă vrea să se împace și arată-i că poate face acest lucru atunci când se va reîntâlni cu prietenul respectiv.
Activități pentru Ziua Internațională a Prieteniei
Iată câteva idei de activități pentru a marca în familie Ziua Internațională a Prieteniei:
- Invitați un prieten sau mai mulți la joacă.
- Invită la voi acasă prieteni de familie și petreceți timpul împreună – copiii au nevoie să vadă modele pozitive de prietenie în familie.
- Gândiți-vă la o idee de surpriză frumoasă pentru un prieten.
- Compuneți un mesaj simpatic pentru prietenii copilului tău și încurajează-l să îl trimită acestora (de exemplu, trei calități pozitive pe care le apreciază la prietenul lui).
- Căutați o poveste sau o carte despre prietenie și citiți-o împreună.
- Realizați o pictură sau un desen despre prietenie (sau portretul celui mai bun prieten).
- Uitați-vă la un film sau desen animat despre prietenie.
- Creați împreună o brățară a prieteniei, pe care copilul să o ofere celui mai bun prieten.
Ziua Internațională a Prieteniei ne aduce aminte de bucuria și împlinirea care vin din relațiile de prietenie autentică și, în general din relațiile sociale armonioase. Încurajându-i pe copii să acorde atenție prieteniei, îi ajutăm să pună bazele unei vieții mai fericite și mai echilibrate.