Acasa 9 Familie 9 Ziua Puzzle-ului, jocul care nu se demodează niciodată

 Ziua Internațională a Puzzle-ului,

jocul care nu se demodează niciodată

Pe 29 Ianuarie este sărbătorită Ziua Internațională a Puzzle-ului, un prilej perfect pentru a ne bucura de o după-amiază în familie. Putem pune la încercare câteva dintre calitățile  umane universale:  dorința de a desluși un mister, abilitatea de a analiza și crea strategii și de a duce la capăt un efort de lungă durată.

Ziua Internațională a Puzzle-ului este sărbătorită pe această dată în SUA și Canada și pe 28 Decembrie în Marea Britanie.

Beneficiile puzzle-ului pentru dezvoltarea copiilor

Dincolo de relaxarea, provocarea și bucuria pe care le aduce rezolvarea unui puzzle, această activitate este extrem de valoroasă pentru dezvoltarea copiilor:

  • Ajută la dezvoltarea abilităților motrice fine (puzzle-uri cu piese de dimensiuni mici) și grosiere (puzzle-uri cu piese de dimensiuni mari).
  • Stimulează coordonarea mână-ochi – abilitatea de a folosi informațiile vizuale pentru a decide mișcările mâinii.
  • Încurajează recunoașterea formelor geometrice – o abilitate esențială pentru înțelegerea geometriei.
  • Ajută la dezvoltarea memoriei vizuale – abilitatea de a reține forme, culori, imagini.
  • Este esențial în exersarea concentrarea atenției.
  • Puzzle-urile 3D ajută în special la dezvoltarea gândirii spațiale, cea care face posibilă înțelegerea relațiilor spațiale dintre obiecte.

Cum poți petrece Ziua Internațională a Puzzle-ului?

Alegeți împreună un puzzle nou pe care să îl rezolvați împreună – pentru un plus de noutate, poți alege un tip de puzzle inedit (de exemplu, 3D) sau un puzzle mai dificil decât ați rezolvat până acum (dar nu mult prea dificil, pentru a păstra interesul copilului pentru activitate).

Invitați prieteni la voi acasă și faceți schimb de puzzle-uri – invitații voștri vor rezolva un puzzle oferit de voi, iar voi veți rezolva puzzle-ul adus de invitați. Echipa care rezolvă prima câștigă un premiu.

Creează un puzzle 2D alături de copilul tău. Alegeți fiecare o temă, creați câte un desen sau o pictură pe tema aleasă pe un carton și decupați-le în forme geometrice. Încercați apoi să rezolvați puzzle-ul creat de celălalt.

Descoperiți împreună istoria puzzle-ului și câteva informații interesante despre acesta:

  • Primul puzzle a fost creat în 1762, de către John Spilsbury, ilustrator de hărți. Acesta a lipit o hartă pe lemn și a decupat conturul țărilor pentru a-i ajuta pe copii să învețe mai ușor geografie.
  • La sfârșitul anilor 1800, puzzle-ul devenise popular printre copii și adulți.
  • În SUA, companiile de cale ferată au folosit puzzle-urile pentru a-și promova traseele și destinațiile.
  • Inițial, puzzle-urile nu erau însoțite de imaginea finală care trebuia recreată – aceasta a fost introdusă abia în anii ‘30.

Puzzle-ul poate fi privit ca o metaforă pentru felul în care cei mici învață și descoperă lumea, rezolvă probleme sau fac planuri de viitor. Așa cum caută, încearcă și aduc împreună piese diferite pentru a forma o imagine coerentă, la fel cei mici descoperă, testează și înțeleg idei și informații care îi ajută să se dezvolte. Dacă nu ai încercat până acum această activitate, Ziua Internațională a Puzzle-ului este momentul perfect să o faci.

Sursă:

https://www.wentworthpuzzles.com/2019/05/07/history-of-jigsaw-puzzles