Acasa 9 Familie 9 15 Februarie, Ziua Națională a Lecturii. Cum crești un cititor

15 Februarie, Ziua Națională a Lecturii.

Cum crești un cititor

Începând de anul trecut, pe 15 Februarie este sărbătorită Ziua Națională a Lecturii. În acest an, motto-ul zilei este Citim zi de zi (#citimZideZi). Cu această ocazie, școlile și grădinițele sunt încurajate să organizeze evenimente precum cluburi de lectură, întâlniri cu scriitori, ilustratori de cărți sau traducători, vizite la biblioteci și librării, exerciții de scriere creativă sau expoziții de desene inspirate din cărți.

Cum crești un copil căruia îi place să citească

Dacă vrei să încurajezi interesul copilului pentru cărți și lectură, acestea trebuie să facă parte din viața de zi cu zi a familiei, din primii ani. Exemplul părinților este de asemenea esențial. Lasă-l pe copil să te vadă citind, încă din primii ani de viață. Astfel, va învăța că lectura este o parte naturală a rutinei zilnice.

Citește-i povești de la cele mai mici vârste. Chiar dacă cel mic nu înțelege încă limbajul, cărțile de fetru sau cărțile 3D, pe care copilul le poate atinge și privi sunt un bun început pentru a pune bazele interesului pentru lectură.

Când îi citești povestea de seară, implică-l în lectură chiar dacă nu știe să citească încă. Indică-i pe pagină cuvintele cele mai importante, întreabă-l ce crede că urmează să se întâmple sau, dacă știe deja povestea, lasă-l pe el să spună replicile amuzante sau importante din poveste.

Citiți împreună. Când copilul învață să citească, îl poți implica în lectura poveștii de seară citind pe rând o pagină din carte. Este o modalitate perfectă de a petrece timpul împreună și de a crea amintiri frumoase.

Cum puteți sărbători Ziua Națională a Lecturii

Iată câteva idei prin care poți marca Ziua Națională a Lecturii în familie:

Amenajați sau redecorați colțul lecturii în casa voastră. Copiii care au un spațiu dedicat în mod special lecturii pot fi mai motivați să citească, iar dacă sunt implicați în amenajarea lui, vor fi cu atât mai entuziasmați.

Mergeți la librărie sau la bibliotecă și alegeți un autor nou. Cumpără sau împrumută o carte de un autor pe care nu l-ai citit până acum și încurajează-l pe copilul tău să facă la fel.

Începeți o provocare a lecturii. Propuneți-vă să citiți (împreună, dacă cel mic nu citește singur sau separat, dacă este un cititor independent) un anumit număr de cărți într-un anumit interval de timp. De exemplu, vă puteți propune să citiți 10 cărți în 3 luni. Pentru a măsura progresul făcut, puteți crea un turn al lecturii – scrieți fiecare titlu citit pe o bucată de carton decupată în formă de cărămidă și lipiți-le treptat una lângă alta pentru a forma un turn. Sau puteți crea un lanț al lecturii – decupați fășii de hârtie, scrieți titlurile citite pe ele și transformați fiecare fâșie de hârtie într-o verigă dintr-un lanț pe care îl puteți folosi apoi ca decorațiune.

Scrieți o listă de cărți pe care vreți să le citiți – o listă pentru copilul tău și o listă pentru tine.

Căutați evenimente locale – librăriile, organizațiile pentru copii sau bibliotecile pot organiza ateliere de lectură sau scriere creativă, expoziții de carte sau întâlniri cu scriitori.

Oferiți o carte în dar. Alegeți împreună o persoană căreia vreți să îi faceți cadou o carte, alegeți cartea care credeți că este cea mai potrivită, împachetați-o frumos și surprindeți plăcut un cititor care vă este drag 😊.

Nu în ultimul rând, ascultați împreună povești :). Aplicațiile de povești precum YOZY sunt o altă manieră de a aduce poveștile în viața voastră și pot însemna deseori un prim pas către interesul copiilor pentru cărți.