Acasa 9 Familie 9 Ziua Siguranței pe Internet. Întrebări frecvente

Ziua Siguranței pe Internet.

Cele mai frecvente întrebări ale părinților

În fiecare an, în luna Februarie este sărbătorită Ziua Siguranței pe Internet. Începută la nivel european în 2004, Ziua Siguranței pe Internet este sărbătorită în prezent în aproximativ 180 de țări și teritorii din întreaga lume.  În acest an, Ziua Siguranței pe Internet este sărbătorită pe 7 Februarie, 2023 marcând ediția cu numărul 20 a acestei campanii.

Cu această ocazie, am adresat câteva dintre cele mai frecvente întrebări ale părinților despre siguranța copiilor pe internet, lui Alexandru Daniel Persunaru, Product Manager Bitdefender. Citește mai departe pentru a afla cum transformăm accesul la internet într-o experiență sigură pentru copiii noștri, ce înseamnă o soluție de control parental și cum putem limita timpul petrecut de copii pe internet.

1. Care sunt cele mai frecvente riscuri la care sunt expuși copiii pe internet și despre care părinții ar trebui să fie informați?

În ultimii ani popularitatea telefoanelor inteligente și a tabletelor a crescut enorm în rândul populației și acestea au devenit parte integrantă a vieții de zi cu zi, inclusiv în rândul copiilor și adolescenților. Acest trend a fost accelerat și de tarifele extrem de scăzute ale serviciilor de date mobile.

În acest context, accesul la mediul online a devenit parte din viața cotidiană. Mediul online poate oferi o varietate enormă de conținut educațional, social, de comunicare și de divertisment. Însă, în același timp, o parte a acestui mediu online poate prezenta riscuri pentru copii. Aici putem vorbi de conținut explicit, cyberbullying, colectarea datelor personale (nume, adresă, număr de telefon, localizare), crearea de dependență pentru un anumit tip de mesaj, reclame ce țintesc copii etc. Toate acestea prezintă riscuri majore pentru dezvoltarea normală a copiilor.

 

2. Cum pot părinții să limiteze timpul pe care copiii îl petrec pe telefon, tabletă sau în fața televizorului și de ce este important să facă acest lucru?

Soluțiile de tip Control parental au fost gândite și dezvoltate pentru a oferi părinților o modalitate prin care să poată controla timpul dedicat de copii în mediul online.

Expunerea necontrolată la mediul online poate genera probleme de  dependență de social media, probleme de sănătate, tulburări de somn, anxietate și multe altele. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care accesul la internet al copiilor trebuie să se facă într-un mod controlat, atât din punct de vedere al timpului petrecut în online, cât și din punct de vedere al conținutului accesat.

3. Ce înseamnă un program de control parental și care sunt beneficiile acestuia? (cum poate fi instalat, ce opțiuni oferă etc.)

Soluțiile de control parental sunt programe software care își propun să ofere părinților un mod prin care pot controla accesul copiilor la conținutul online prin intermediul telefoanelor sau a calculatoarelor.

Din punct de vedere al opțiunilor, ecosistemul de soluții de control parental este extrem de larg. Aici putem vorbi, pentru început, de soluții de bază, cu un număr de funcții redus, oferite direct de către producătorii platformelor software Android, iOS sau Windows. De cele mai multe ori acestea suportă doar funcții pentru platforma pentru care au fost dezvoltate, opțiunile de control parental pe celelalte platforme fiind extrem de reduse sau inexistente.

De cealaltă parte a spectrului se situează soluțiile de control parental care oferă multiple variante de configurare pentru toate platformele majore de software precum Windows, Android și iOS.

Acestea constau de obicei în aplicații software care se instalează pe dispozitivele folosite de copii și o interfață de administrare pentru părinți. Din punct de vedere al opțiunilor ele pot varia, dar în mare parte oferă următoarele funcționalități:

  • opțiunea de a selecta ce categorii de conținut online pot accesa copiii;
  • adăugarea de excepții de la reguli;
  • configurarea unei limite de ore de utilizare a dispozitivelor;
  • stabilirea unei rutine de somn (de exemplu, între orele 22:00 si 8:00 accesul la internet este restricționat);
  • localizarea dispozitivului copilului;
  • rapoarte de activitate online;
  • notificări pentru diverse evenimente.

 

4. Cum pot filtra părinții conținuturile la care au acces copiii pe internet (pe diferite site-uri, pe rețelele sociale, pe serviciile de streaming etc)?

În general filtrarea conținutului online se realizează cu ajutorul soluțiilor de control parental. Însă, în acelasi timp, ca nivel adițional de protecție, părinții pot folosi și opțiunile de control parental oferite de platformele web sau de streaming, opțiuni existente de obicei în zona de Setări.

 

5. Care sunt principalele 3-5 reguli de siguranță pe internet pe care le-ați recomanda părinților?

Siguranța în mediul online este similară cu cea din mediul real, al vieții de zi cu zi. Practic, vorbim de locurile unde copilul are voie sa meargă (ce categorii de conținut online poate accesa), de cât timp poate să petreacă jucându-se (cât timp poate petrece online) sau de supravegherea părintelui însoțită de explicații.

6. Mai este nevoie ca părinții să verifice activitatea online a copiilor dacă au instalat un program de control parental?

Deși pentru controlul mediului online există soluții de control parental, ele însă nu exclud nevoia ca părintele să discute și să explice copiilor în mod constant care sunt regulile.

 

7. Încă din clasele primare, copiii încep sa folosească rețelele de socializare online, chiar dacă acestea sunt destinate copiilor cu vârsta de peste 13 ani. Cum pot părinții să se asigure că cei mici folosesc aceste rețele în siguranță?

Soluțiile software de control parental sunt doar un instrument pentru educația online, o mare parte din responsabilitate rămâne în continuare pe umerii părinților. Ei trebuie să le explice regulile, de ce nu au voie sau nu să facă ceva și să monitorizeze respectarea regulilor impuse.