De ce este vital pentru copilul tău
să petreacă timp în natură
Planurile pentru vacanța de vară nu trebuie să fie extrem de complexe sau costisitoare pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale copiilor. Uneori, cele mai simple lucruri sunt cele mai benefice. De exemplu, timpul petrecut în natură și joaca liberă, fără intervenția excesivă a părinților sunt două elemente esențiale pentru dezvoltarea copiilor în primii ani de viață.
Timpul petrecut în natură contribuie la dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor, în special la dezvoltarea funcțiilor executive. Funcțiile executive sunt acele abilități care ne ajută să ne planificăm, să ne organizăm și să ne monitorizăm activitățile astfel încât să atingem obiective dorite. În această categorie sunt deseori incluse memoria de lucru, flexibilitatea cognitivă și autocontrolul sau controlul inhibitor.
Funcțiile executive prezic mai corect rezultatele școlare ale copiilor decât nivelul de inteligență și sunt esențiale nu doar în învățare, ci și pentru relațiile sociale, activitatea profesională sau starea de sănătate fizică și emoțională la maturitate. Cum influențează timpul petrecut în natură dezvoltarea funcțiilor executive?
Timpul în natură încurajează joaca liberă
Joaca liberă, condusă de copii fără intervenția adulților, le încurajează autonomia și le exersează toate cele trei funcții cognitive. Memoria de lucru îi ajută pe cei mici să rețină regulile jocului, dar și evoluția acestuia. Autocontrolul sau controlul inhibitor contribuie la concentrarea atenției copiilor asupra jocului și la oprirea acelor comportamente care ar putea perturba progresul acestuia. Flexiblitatea cognitivă îi ajută pe copii să se adapteze la acțiunile și alegerile libere ale copiilor parteneri de joacă.
Joaca în natură dezvoltă abilitatea de rezolvare de probleme
În natură, copiii întâmpină mai multe situații care le pun la încercare imaginația și gândirea decât în interior, unde au la dispoziție jocuri, jucării și accesorii care nu solicită atât de mult contribuția imaginativă a celor mici. Astfel, de exemplu, copiii își exercită flexibilitatea cognitivă când se joacă în natură și decid că un trunchi de copac căzut la pământ poate fi o masă unde iau micul-dejun în familie, un pod pe care încearcă să îl cucerească sau un monstru care a fost pus sub o vrajă.
Timpul în natură oferă mai multe oportunități de joacă riscantă
Activitatea fizică în natură este deseori mai riscantă decât cea din interior. Copiii se cațără, aleargă, sar ori își menține echilibrul în condiții dificile de mers, fiind nevoiți să își concentreze atenția, să își controleze foarte bine mișcările și deciziile (autocontrolul), să folosească toate resursele pe care le pot identifica (flexibilitate cognitivă) și să facă rapid conexiuni între mișcările și deciziile anterioare și cele viitoare (memeoria de lucru) – de exemplu, “o să pășesc pe piatra din dreapta și apoi pe ce din fața ei ca să traversez pârâul”. Toate aceste activități fizice, în afară de exersarea motricității grosiere și a echilibrului, presupun monitorizare, planificare și organizare pentru atingerea unui scop – cu alte cuvinte, implică tipurile de activități conduse de funcțiile executive.
Timpul petrecut în natură contribuie la dezvoltarea emoțională a copiilor
Studiile arată că activitățile în natură pot reduce nivelul de anxietate al copiilor, dar și că nivelul de stres al copiilor din mediul rural este mai scăzut decât al copiilor din mediul urban, cu mai puțin acces la spații verzi. Echilibrul emoțional al copiilor este esențial pentru dezvoltarea funcțiilor executive: copiii care sunt prea stresați nu își vor putea concentra atenția asupra activităților în care se implică, lucru care va afecta memoria de lucru, autocontrolul și flexibilitatea cognitivă.
Toate aceste beneficii sunt argumente în favoarea includerii timpului petrecut în natură în programul zilnic de vacanță al celui mic, dar ne ajută să ne amintim și că este benefic, în creșterea copiilor, să ne întoarcem la elementele de bază: natură, libertate, bucurie 😊.
Studii:
Preschoolers’ executive functions following indoor and outdoor free play
Increased Exposure to Nature Reduces Elementary Students’ Anxiety