Acasa 9 Studii 9 Cum ajută poveștile audio memoria copiilor

Cum ajută poveștile audio

la îmbunătățirea memoriei copiilor

memoria de lucru

Poveștile ajută în general dezvoltarea cognitivă a copiilor, în numeroase feluri: îmbunătățesc limbajul, stimulează atenția, gândirea și imaginația și pot crește curiozitatea celor mici. Memoria este de asemenea îmbunătățită de poveștile audio, în special ceea ce specialiștii numesc memorie de lucru.

Ce este memoria de lucru

Memoria de lucru se referă la abilitatea de a reține o cantitate limitată de informații, necesare pe termen scurt. Este cea care face posibilă realizarea de planuri, înțelegerea unui text citit, rezolvarea de probleme (matematice, dar și de alt fel), urmărirea unui raționament și învățarea în general. Imaginează-ți cât de greu ar fi să realizezi un calcul matematic simplu dacă ai uita imediat numerele pe care trebuie să le aduni sau scazi.

Cum exersează poveștile audio memoria de lucru

Când ascultă o poveste, copilul ține minte toate detaliile care sunt relevante pentru înțelegerea poveștii. De cele mai multe ori, acest lucru este facilitat de vizualizare – copilul își imaginează personajele și evenimente, astfel încât le „vede” în minte. Cu cât copilul este mai captivat de poveste, cu atât memoria sa este exersată mai mult, deoarece atenția ne ajută să reținem cât mai multe detalii. Cu fiecare poveste ascultată, copilul își exersează memoria de lucru, care se va dovedi esențială la școală, dar și în viața de zi cu zi.

De ce este importantă memoria de lucru

La școală și la grădiniță

Învățarea de concepte noi depinde de capacitatea copiilor de a lega informații deja cunoscute cu informații noi. Acest lucru nu înseamnă doar a reține informații sau idei, ci și relațiile dintre ele. Acest lucru devine evident în rezolvarea de probleme – de exemplu, în problema a+b=c+d și c+d=e, când copiii au o memorie de lucru eficientă, pot ține minte ambele informații în același timp și pot deduce că a+b=e. Când copiii nu pot reține aceste două informații și nu înțeleg relația dintre ele, nu vor putea folosi informațiile pentru a ajunge la o idee nouă. Acesta este doar un exemplu simplu pentru felul în care memoria de lucru este esențială în învățare.

Memoria de lucru facilitează autocontrolul

Capacitatea de a menține atenția asupra unei activități și de a controla propria atenție este asociată cu memoria de lucru. Copiii care par că nu vor să respecte instrucțiunile primite de la adulți au deseori o capacitate scăzută a memoriei de lucru. Fie nu își pot aminti corect pașii pe care trebuie să îi urmeze, fie nu își pot concentra atenția asupra activității pentru timpul necesar. Cu cât copiilor le este mai ușor să rețină informațiile de care au nevoie pentru a realiza o activitate, cu atât le este mai ușor să se concentreze asupra acesteia, deoarece pot anticipa pașii care urmează, îi pot realiza corect și, implicit, pot avea un nivel mai ridicat de satisfacție față de activitatea realizată.

Memoria de lucru este esențială pentru învățarea cititului

Studiile  arată că, la orice vârstă, dificultățile legate de citire sunt asociate cu probleme ale memoriei de lucru. În plus, memoria de lucru se îmbunătățește până la vârsta de 19 ani, așadar este important să oferim copiilor cât mai multe ocazii pentru a o dezvolta.

Desigur, poveștile ascultate de copil trec deseori în memoria de lungă durată, mai ales dacă sunt ascultate de mai multe ori. Copiii rețin pentru mult timp evenimentele principale ale poveștii și sunt capabili la rândul lor să redea povestea în propriile cuvinte. Când poveștile devin o parte obișnuită a programului zilnic al copiilor, efectele benefice asupra dezvoltării acestora devin vizibile în timp.

Pentru serile în care nu ai timp să citești o poveste copilului tău, poveștile audio pot fi o alegere potrivită. Acum, datorită noii opțiuni Night Mode, YOZY poate fi folosit și seara, pentru că lumina albastră nu va afecta somnul copilului. În plus, poveștile din aplicație pot fi ușor selectate pentru a crea un playlist personalizat, în funcție de preferințele copilului tău. Somnul copilului tău va fi mai odihnitor și mai plăcut, iar dezvoltarea lui cognitivă va avea de câștigat pe termen lung.

Resurse:

Working Memory Underpins Cognitive Development, Learning, and Education 

The structure of working memory from 4 to 15 years of age