3 jocuri pe care i le poți propune copilului
după ce a ascultat o poveste
Copiii se bucură de povești cu aceeași dăruire și implicare cu care se bucură de joacă. Iar acest lucru se întâmplă pentru că atât poveștile, cât și jocurile aduc copiilor libertatea de a-și imagina orice. De aceea, jocurile inspirate din povești sunt deseori alegerea naturală a copiilor atunci când sunt lăsați să își creeze propria joacă. Astfel, poveștile- fie citite de către tine, fie ascultate folosind o aplicație de povești – prind viață dincolo de coperta cărții sau de ecranul telefonului.
3 jocuri cu povești pentru copilul tău
Iată trei idei de jocuri cu povești pe care le poți propune copilului tău atunci când petreceți timp împreună.
1. Desenează personajul preferat din poveste
Desenul și pictura merg mână în mână cu poveștile, deoarece acestea din urmă pot oferi nenumărate surse de inspirație vizuală. Iată un exemplu: dacă i-ai citit o poveste copilului tău, propune-i să desenați, fiecare separat, personajul preferat din poveste – poate fi personajul principal sau un alt personaj. La final, comparați desenele realizate de fiecare dintre voi. Dacă doar copilul tău a ascultat o poveste, de exemplu folosind o aplicație de povești precum YOZY, roagă-l pe copil să îți descrie personajul său preferat, iar tu îl desenezi în funcție de indicațiile sale. Dacă vrei să adaugi un strop de amuzament și creativitate, puteți să vă imaginați că personajul respectiv este „dat în urmărire generală” și că singurul martor ocular este copilul, iar tu ești artistul care îi ajută pe detectivi să îl găsească. Cu cât cel mic îți dă mai multe detalii despre personaj, cu atât portretul lui va fi mai complet, în timp ce copilul își exersează memoria și limbajul.
Alte variante ale acestui joc: desenați împreună un loc (de exemplu, o pădure, un castel, un tărâm magic) sau un obiect descris în poveste. Dacă ai un copil pasionat de desen, puteți crea împreună o colecție de portrete sau desene inspirate de fiecare poveste citită sau ascultată.
2. Continuă povestea
„Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.” este un final frumos pentru povești, însă ne putem întreba întotdeauna „Dar ce s-a întâmplat între timp, până la adânci bătrâneți?”. Încurajează-l pe copil să își imagineze scenarii în continuarea poveștii. Puteți porni de la întrebarea „Dacă ai fi tu autorul poveștii și ar trebui să scrii continuarea, ce ai scrie mai departe?”. Un astfel de joc îi oferă copilului libertatea de a-și folosi imaginația și bucuria de a crea, la rândul său, o poveste. Este o abilitate care îi poate fi utilă în multe situații în care are nevoie de creativitate.
Îl poți ajuta pe copil cu întrebări inspirate din poveste. De exemplu: „Crezi că prințul și prințesa au avut copii? Oare și ei au pornit în aventuri?”, „Oare ce s-a întâmplat cu cel mai bun prieten/fratele/inamicul personajului principal?”, „Ce crezi că s-a întâmplat primăvara următoare?” etc.
O altă variantă a jocului: creează tu o continuare a poveștii și întreabă-l pe copil dacă este de acord cu ea, dacă pare probabilă sau ce detalii ar schimba la aceasta.
3. Crafturi inspirate din povești
Puteți duce mai departe poveștile ascultate sau citite împreună creând obiecte decorative sau jucării inspirate de acestea. Gândiți-vă la obiectele sau evenimentele care l-au impresionat cel mai mult pe copilul tău și la modalități prin care le puteți recrea acasă.
De exemplu, dacă ați citit o poveste despre o baghetă magică, folosind un băț, hârtie colorată, sclipici sau cristale decorative. Dacă este o poveste cu animale, puteți recrea personajele folosind carton, creioane colorate și lipici. Alte obiecte din povești care pot fi create cu ușurință: coroane, săbii, plante magice, bijuterii, pălării de vrăjitoare etc. Colajele sunt de asemenea o opțiune ușor de adaptat la povești. Pentru copiii mai mari sau pasionați de o anumită serie de povești, puteți să vă gândiți la pictură pe tricouri sau cutii de lemn, la crafturi din fetru sau alte materiale textile.
O altă variantă a jocului: învață-l pe copil alfabetul creând împreună cu el o serie de personaje sau obiecte din povești din carton: de exemplu, A de la albină, B de la buburuza, C de la căpcăun etc.
Poveștile pe care le ascultă cei mici nu trebuie să fie neapărat separate de joaca și activitatea lor de zi cu zi. Ele pot deveni un punct de plecare pentru experiențe creative și interesante, atunci când copiii sunt încurajați să transpună lumile imaginare povești în joaca și viața lor de zi cu zi.