Poveștile ajută copiii
să își dezvolte inteligența emoțională
Știm din proprie experiență, dar și observând experiențele copiilor noștri, că inteligența emoțională este la fel de importantă (sau poate chiar mai importantă) ca inteligența logică și talentul înnăscut. Performanțele școlare și profesionale, relațiile cu cei din jur și pacea noastră interioară depind de cât de ușor ne înțelegem propriile emoții, cât de flexibili suntem în fața lor și cum le lăsăm să ne influențeze deciziile și acțiunile.
Ce este inteligența emoțională
Inteligența emoțională se dezvoltă din copilărie și continuă să evolueze în adolescență și la maturitate. Bazele ei sunt puse încă din primii ani de viață, în relația dintre părinți și copii. Putem defini inteligența emoțională ca abilitatea de a ne cunoaște, înțelege și exprima propriile emoții și de a folosi această cunoaștere pentru a lua decizii benefice. Inteligența emoțională cuprinde și capacitatea de a înțelege trăirile emoționale ale altor persoane și de a reacționa adecvat în fața acestora. Din motive evidente, inteligența emoțională este esențială pentru menținerea speranței și optimismului în fața dezamăgirilor și dificultăților.
Cum îi ajută poveștile pe copii să își dezvolte inteligența emoțională?
Poveștile pentru copii pot fi o resursă importantă pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, studiile arătând că acestea pot fi folosite în școli, dar și în familie, dând rezultate și pentru copiii cu probleme emoționale complexe. Cum pot contribui poveștile la dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor? Iată câteva răspunsuri la această întrebare.
Poveștile încurajează empatia
Ascultând povești, copiii sunt expuși la o mai gamă mult mai variată de experiențe și idei decât au ocazia să experimenteze în viața reală. Astfel, cei mici sunt încurajați să se gândească la trăirile și gândurile personajelor în situații diverse și noi, pe care copiii înșiși încă nu le-au trăit.
Poveștile încurajează gândirea optimistă, orientată spre soluții
Majoritatea poveștilor pentru copii urmează un tipar al acțiunii în care eroul principal este supus provocărilor, depășind obstacole și rezolvând probleme, pentru a se bucura apoi de o etapă fericită și armonioasă a vieții („Au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.”).
Chiar dacă viața nu este o poveste și nu ne este garantată fericirea după o singură serie de dificultăți, poveștile îi învață pe copii că majoritatea problemelor au o soluție. Ascultând povești, cei mici descoperă că perseverența, încrederea în sine, ajutorul celor din jur și speranța sunt tot ce au nevoie pentru a trece cu bine peste obstacole.
Poveștile le sugerează copiilor modalități de a-și exprima propriile emoții
Personajele din poveștile pentru copii trec prin aventuri, dificultăți și surprize plăcute, toate acestea fiind și ocazii de a-și exprima gândurile și emoțiile. Astfel, copiii învață din povești vocabularul emoțiilor, modalități de a-și exprima propriile trăiri și gânduri, dar și greșelile pe care este bine să le evite când vor să comunice cu alții despre propriile idei, sentimente sau păreri.
Poveștile îi învață pe copii despre natura umană
Poveștile pentru copii abordează aspecte esențiale ale vieții și ale caracterului uman, atât plăcute, cât și mai puțin plăcute, încurajând o perspectivă nuanțată și flexibilă asupra naturii umane. Prietenia, iubirea, compasiunea, generozitatea, dreptatea dar și lăcomia, pierderea, greșelile, minciuna sau frica sunt doar câteva dintre temele abordate de poveștile pentru copii, în maniere ușor de înțeles de către cei mici. Poveștile sunt primul contact al copiilor cu teme morale semnificative, care îi ajută să se pregătească pentru experiențele reale de mai târziu.
Nu în ultimul rând, ascultarea poveștilor aduce bucurie
Experiențele pozitive contribuie la echilibrul emoțional al copiilor. Experiența în sine de a asculta povești este una plăcută pentru copii, după cum indică un studiu realizat în 2018. 76% dintre copii (cu vârsta între 6 și 12 ani) au declarat că le place să asculte povești, majoritatea spunând că această activitate îi face să se simtă bine, fericiți sau relaxați.
Cum au descris copiii bucuria de a asculta povești? Iată câteva exemple: „Când ascult, mi se pare că fac parte din poveste.”, „Tot ce trebuie să fac este să ascult și să îmi imaginez povestea în mintea mea.” sau „Pot să mă relaxez și doar să ascult și să văd povestea în minte.”.
Cei 24% dintre copiii participanți la studiu care au declarat că nu le place să li se citească povești erau deja cititori buni și preferau să citească singuri sau au motivat această preferință prin faptul că nu le plac întreruperile sau zgomotele din jur atunci când ascultă o poveste.
Pe termen lung, poveștile (ascultate sau citite de către ei înșiși) îi ajută pe copii să își dezvolte empatia, capacitatea de exprimare a propriilor emoții și gânduri și, treptat, imaginația necesară pentru a vedea perspectiva altor persoane. Toate acestea înseamnă că relațiile sociale ale copiilor vor fi mai armonioase, că aceștia își pot înțelege mai ușor propriile emoții și, în general, vor avea o inteligență emoțională mai dezvoltată.