Flexibilitatea cognitivă – ce înseamnă
și de ce este importantă
Cât de ușor îi este copilului tău să se oprească din joacă pentru a veni la masă sau pentru a-și face temele? Cât de repede se adaptează la reguli diferite când trece de la un joc la altul? Cât de ușor îi este când planurile deja făcute sunt anulate sau când intervin schimbări în rutina zilnică? Răspunsurile la aceste întrebări oferă indicii despre un aspect important al dezvoltării a copiilor: flexibilitatea cognitivă.
Aceasta, alături de autocontrol și memoria de lucru formează funcțiile executive, setul de abilități cognitive care sprijină toate activitățile orientate către atingerea unui scop.
Flexibilitatea cognitivă
Flexibilitatea cognitivă este definită drept abilitatea de a trece în mod eficient de la o activitate la alta, incluzând atât abilitatea de a ignora informațiile care nu sunt importante pentru realizarea unei sarcini anterioare și de a orienta atenția către informațiile importante pentru realizare unei sarcini viitoare. Flexibilitatea cognitivă îi ajută pe copii să treacă ușor de la activitatea de sortare a unor obiecte în funcție de culoare la sortarea lor în funcție de dimensiune, de exemplu.
De ce este importantă flexibilitatea cognitivă?
În general, flexibilitatea cognitivă ne ajută să gestionăm activități multiple și să dezvoltăm comportamente noi, care ne ajută să ne adaptăm la schimbări.
În mod specific, flexibilitatea cognitivă contribuie la:
- rezultatele școlare ale copiilor, putând prezice abilitățile de citire ale copiilor cu vârsta între 4 și 6 ani, dar și abilitățile matematice pentru copiii cu vârsta între 4 și 13 ani;
- dezvoltarea abilității de a lua în considerare perspectiva unei alte persoane (de exemplu înțelegerea ideii că fiecare persoană deține informații și idei diferite despre o situație);
- adaptarea ușoară la schimbări și situații neprevăzute;
- găsirea de noi soluții la probleme.
Cum se dezvoltă flexibilitatea cognitivă în copilărie?
Flexibilitatea cognitivă se dezvoltă rapid în copilăria timpurie și mijlocie, acestea fiind etapele cu cea mai ridicată maleabilitate, în care părinții și cadrele didactice pot contribui cel mai mult la îmbunătățirea acesteia. De altfel, cercetările arată că flexibilitatea cognitivă poate fi îmbunătățită prin exercițiu încă de la vârsta de 3 ani. Flexibilitatea cognitivă continuă să crească până în adolescență, ca urmare a dezvoltării rețelelor neuronale din cortexul prefrontal.
Studiile arată că la vârsta de 4 ani, copiii sunt capabili să treacă de la sortarea cartonașelor în funcție de culoare la sortarea lor în funcție de formă, în timp ce la vârsta de 3 ani, tind să continue să sorteze cartonașele în funcție de culoare.
Poți ajuta la dezvoltarea flexibilității cognitive a copilului tău prin:
- Exerciții de autocontrol -de exemplu, cronometrați activitățile realizate de cel mic, încurajându-l să nu depășească timpul alocat acestora și creați împreună rutine zilnice.
- Îmbunătățirea memoriei de lucru – de exemplu, propune-i activități care necesită memorarea de instrucțiuni sau pași de urmat.
- Explorarea diferitelor soluții pentru o problemă – de exemplu, descoperiți în câte feluri poate construi un turn sau în câte feluri poate câștiga un joc.
- Conversații despre poveștile ascultate sau citite împreună, în care explorați perspectivele diferite ale fiecărui personaj.
Cu cât părinții înțeleg mai bine dezvoltarea copiilor, cu atât îi pot susține mai bine pe aceștia pentru a-și împlini întregul potențial. Flexibilitatea cognitivă stă la baza capacității generale de adaptare socială și intelectuală, influențând starea de bine și performanța copiilor de la cele mai mici vârste.