Acasa 9 Școală 9 Conflictele cu alți copii. Cum îl ajuți pe copil să le gestioneze

Conflictele cu alți copii.

Cum poți să îl ajuți pe copil să le gestioneze

O mare parte a experienței școlare a copiilor noștri nu este legată de învățare, lecții și teme, ci de relațiile de prietenie pe care le formează la școală și grădiniță. Însă copiii, mai ales la vârste mici, pot trece ușor de la bucuria revederii colegilor de clasă la furie, tristețe și dorință de răzbunare pentru ca aceiași colegi au fost răutăcioși, nedrepți sau distanți. Cum îi putem ajuta pe copii să gestioneze conflictele inevitabile la școală, la grădiniță sau la locul de joacă?

Cât mult ar trebui să intervină părinții în gestionarea conflictelor dintre copii?

Ca de obicei, răspunsul la această întrebare depinde de context și vârsta copilului.

Este necesar să intervii când apar comportamente violente

Dacă ești prezent în momentul conflictului, de exemplu la locul de joacă, și observi unul dintre copil acționând violent, este momentul să intervii și să oprești comportamentul agresiv (sau să îl îndepărtezi pe copilul tău de la locul conflictului).

Dacă nu apar comportamente agresive, este util pentru cei mici să fie lăsați să negocieze situația în mod independent. Deseori, poți fi surprins de cât de ușor găsesc soluții cei mici dacă li se oferă destul timp și spațiu.

Este benefic să îl ajuți pe copil să înțeleagă și să rezolve conflictul în mod independent

Ce înseamnă acest lucru? Că îi ești alături pentru a vorbi cu el despre ce s-a întâmplat și că îl sprijini să găsească soluțiile cele mai bune, dar nu iei tu decizii și nu acționezi în numele lui. Iată cum.

Explorarea emoțiilor legate de conflict

Acesta este primul pas, deoarece la vârste mici copiii au reacții emoționale intense, pe care deseori nu le înțeleg  în totalitate, dar care le dictează acțiunile – de exemplu, țipă sau aruncă jucăriile de furie. Dacă ești prezent în momentul conflictului sau imediat după, întreabă-l pe copil dacă se simte furios, frustrat, dezamăgit, trădat sau trist. Ajută-l să exprime în cuvinte emoțiile pe care le simte.

Dacă emoțiile sunt încă prea puternice pentru a comunica despre ele, ajută-l pe copil să se calmeze prin:

  • Exerciții de respirație profundă
  • Spălat pe față cu apă rece
  • Câteva minute de mișcare fizică
  • O plimbare

Înțelegerea cauzei conflictului

Abia după ce s-a calmat, copilul poate vorbi despre ce s-a întâmplat în mod concret, care au fost reacțiile sale și, în unele cazuri, emoțiile care se ascund în spatele furiei. Este bine să ții minte că furia este o emoție secundară  – apare deseori atunci când ne simțim de fapt respinși, criticați pe nedrept, dezamăgiți, izolați etc.

Acum copilul poate înțelege care au fost acțiunile sale care au contribuit la conflict și cum a evoluat acesta. Această conversație îl poate ajuta pe copil să recunoască data viitoare o situație asemănătoare și să își controleze comportamentul astfel încât să evite un alt conflict.

Găsirea de soluții posibile

După înțelegerea conflictului, urmează etapa în care copilul decide cum vrea să procedeze mai departe. Își va cere scuze copilului cu care a avut conflictul? Îi va propune acestuia o modalitate nouă de interacțiune în viitor?

Ajută-l să își evalueze ideile: cum crede că vor evolua lucrurile dacă pune în aplicare ideea sa? De exemplu, cum va reacționa colegul său de bancă dacă data viitoare când va avea nevoie de un pix îi va cere voie să îl folosească în loc să îl ia direct?

Este important doar să îl ghidezi pe copil în căutarea de soluții, nu să i le impui tu, chiar dacă ești convins că ideile sale nu sunt cele mai bune. Prin încercare și eroare, va descoperi care sunt cele mai bune soluții și va câștiga încredere în abilitățile sale sociale.

Gestionarea conflictelor presupune o mulțime de abilități care se dezvoltă în timp: autocontrol, inteligență emoțională, empatie, înțelegerea unei perspective diferite de cea personală, abilități de gândire și limbaj.

Așadar, va fi nevoie să ai răbdare și să îi fii alături în mod repetat atunci când trece prin astfel de experiențe. În plus, ca întotdeauna, modelul pozitiv personal face minuni: arată-i copilului tău cum rezolvi tu conflictele cu alte persoane și cel mic va învăța prin imitație.