Acasa 9 Familie 9 Jocuri utile dezvoltării copiilor cu vârsta de 5-7 ani

 Jocuri utile

dezvoltării copiilor cu vârsta între 5 și 7 ani

Pe măsură ce copiii cresc, capacitatea lor de a-și organiza timpul, de a planifica activități și de a-și controla impulsurile devine din ce în ce mai importantă. Abilitățile de acest fel sunt descrise de către specialiști sub termenul de funcții cognitive. Cel mai frecvent, funcțiile cognitive includ memoria de lucru, flexibilitatea cognitivă  și autocontrolul.

Joaca este principala modalitate prin care copiii își dezvoltă aceste abilități, care le vor fi mai târziu utile în activități “serioase” precum învățarea și activitatea profesională. Ce fel de jocuri și activități dezvoltă cel mai bine funcțiile executive ale copiilor cu vârsta de 5-7 ani?

 

Jocurile de cărți și boardgames

Jocurile de cărți exersează memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă, solicitând capacitatea celui mic de a-și adapta deciziile la diferite reguli. Jocurile în care copilul trebuie să descopere perechi de cărți cu simboluri identice sau cele în care este nevoie să folosească cărți de aceeași culoare sau simbol (precum Uno) stimulează memoria de lucru a copilului, în timp ce jocurile care necesită reacții rapide și atenție concentrată la ceilalți participanți la joc exersează autocontrolul, atenția și flexibilitatea cognitivă.

Jocurile de tip boardgame care presupun strategie îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile de planificare, flexibilitatea cognitivă și capacitatea de a lua în considerare mai multe reguli în același timp. Mancala, dame sau Battleship sunt câteva jocuri potrivite pentru această vârstă.

Jocurile de mișcare

Jocurile de mișcare cu reguli care presupun decizii rapide și au un nivel relativ de imprevizbilitate antrenează flexibilitatea cognitivă și autocontrolul copiilor. Statuile muzicale, Semaforul, Rață, rață gâscă sunt potrivite copiilor mai mici, în timp ce jocurile bazate pe coregrafii mai complexe sau cu reguli contraintuitive (de exemplu, când conducătorul jocului ridică mâna dreaptă, copiii trebuie să ridice mâna stângă) sunt potrivite pentru copii de vârste mai mari.

Jocuri bazate pe cântece

Jocurile care combină mișcări și cântec sunt de asemenea esențiale în exersarea memoriei de lucru și a autocontrolului. “Cireșica are mere” este un astfel de exemplu, dar și jocurile de grup care presupun repetiția și adăugarea de versuri noi sunt potrivite pentru antrenarea funcțiilor executive.

Jocuri de logică și strategie

Jocurile care antrenează atenția vizuală a copiilor, precum puzzle-urile, labirinturile, jocurile în care copilul trebuie să descopere cuvinte sau simboluri ascunse antrenează de asemenea și memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă. În plus, le dă copiilor ocazia de a exersa etapele prin care rezolvă o problemă, planificându-și acțiunile: mai întâi înțeleg care este obiectivul, apoi adună informații, apoi explorează diferite soluții și o aleg pe cea potrivită.