Acasa 9 Povești 9 Poveștile inventate de copii: 4 idei prin care le încurajăm

Poveștile inventate de copii:

4 modalități prin care le încurajăm

povești inventate de copii

La un moment dat, într-o măsură mai mică sau mai mare, fiecare copil se transformă din consumator” de povești în creator de povești, chiar dacă pentru o foarte scurtă perioadă de timp. Poveștile imaginate de copii în timpul jocurilor sau poveștile create de copii din bucuria de a captiva atenția părintelui reprezintă un aspect important al dezvoltării lor cognitive. Inventarea poveștilor exersează imaginația, gândirea și limbajul celor mici, ajutându-i să își formeze în timp un nivel mai ridicat de creativitate.

Jocuri de inventat povești

Iată câteva idei care te ajută să încurajezi abilitatea copilului tău de a inventa povești.

Personaj, caut poveste

Dă-i copilului tău câteva personaje și lasă-l să inventeze el întâmplările prin care trec acestea și relațiile dintre ele. (Desigur, copilul poate adăuga și alte personaje.) De exemplu:

  • o pisica, un arici și o broască țestoasă;
  • un împărat, un dragon, trei prințese și un prinț;
  • un copil și părinții lui.

Continuă povestea

Oferă-i doar începutul de poveste, iar copilul tău o continuă. Iată câteva exemple:

„Era o dimineață frumoasă de vară, când Alice descoperi în holul casei sale o cutie misterioasă. Se apropie de ea și încercă să o ridice.”

„Matei și Paul mergeau deja de câteva ore prin pădure când își dădură seama că aceasta începe să își schimbe înfățișarea. Ceva ciudat se întâmpla în jurul lor…”

„A fost o dată ca niciodată un șoricel care își construise casa în subsolul unui palat părăsit. Într-o bună zi, descoperi că la etaj, deasupra lui, s-a mutat un nou vecin: un porumbel gălăgios.”

„În micul orășel de munte în care locuiesc de când m-am născut nu se întâmplă nimic interesant în cea mai mare parte a timpului. Ieri însă, liniștea din cartier a fost tulburată în mod neașteptat. ”

Jocuri pentru copiii mai mari

Schimbă perspectiva

Copilul tău tocmai a ascultat o poveste? Provoacă-i imaginația și spune-i să o recreeze din perspectiva unui personaj secundar sau a anti-eroului. De exemplu, dacă povestea este despre aventurile unui cavaler care se luptă cu un balaur, întreabă-l pe copil cum ar suna povestea dacă ar fi spusă din perspectiva balaurului.

Tombolă de locuri, personaje și întâmplări

Creați împreună o listă de locuri în care povestea are loc. De exemplu: o pădure magică, un tărâm de gheață/de nisip, o câmpie sau un tărâm subacvatic. Scrieți fiecare loc pe o fâșie de hârtie.

Creați o listă de personaje. Puteți include personaje din povești pe care copilul deja le cunoaște, personaje din desene animate sau chiar din viața reală, dar și animale sau creaturi magice. Iată câteva exemple: un iepuraș, o vulpe, un lup, o vrăjitoare rea, o vrăjitoare bună, un dragon, un zmeu, o prințesă etc. Scrieți fiecare personaj pe o fâșie de hârtie.

Creați o listă de întâmplări prin care vor trece personajele. De exemplu, un personaj:

  • pierde un obiect important și este nevoit să pornească în căutarea lui;     
  • trebuie să rezolve un mister (să deschidă o ușă magică, să găsească un hoț sau să caute un obiect vrăjit);          
  • trebuie să treacă prin mai multe provocări;     
  • pleacă la drum pentru a găsi o persoană care să îi ajute,
  • pornește în căutarea unui tărâm magic.     

Scrieți fiecare întâmplare pe o bucată de hârtie.

Extrageți apoi câte o bucată de hârtie din fiecare categorie: personaje, locuri și întâmplări. Apoi creați împreună o poveste pornind de la acestea 😊.

Dacă te simți inspirat, poți crea povestea împreună cu copilul tău sau împreună cu întreaga familie: copilul începe povestea, iar ceilalți membri ai familiei o continuă, pe rând.

Pornește de la dorința copilului tău de a spune sau inventa povești și nu încerca să transformi activitatea într-o „temă” sau obligație. Ca întotdeauna, jocurile propuse copilului tău trebuie să îi aducă bucurie pentru a avea efecte benefice asupra dezvoltării sale.

Articole recente