Acasa 9 Noutăți Yozy 9 Povestea de noapte bună – beneficii pentru copii

Povestea de noapte bună:

beneficii și avantaje pentru copii

Povestea de noapte buna

În fiecare seară, înainte de culcare, îi citești copilului povestea de noapte bună sau ascultați împreună o poveste audio, ținându-vă în brațe și bucurându-vă de un moment de calm și liniște? Înseamnă că deja pui bazele dezvoltării sănătoase a copilului tău, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional și intelectual.

Povestea de seară este o tradiție de familie prezentă de-a lungul generațiilor, ale cărei beneficii și avantaje continuă să fie confirmate de cercetări.

Beneficiile poveștii de seară

Mai multă relaxare și somn mai odihnitor

Somnul este esențial pentru sănătatea fizică și psihologică a copiilor. Cercetările arată că somnul inadecvat în copilărie este asociat cu probleme de atenție, impulsivitate ridicată, dificultăți în controlul propriului comportament și un risc mai ridicat de accidente. O rutină de seară care îi ajută pe cei mici să se relaxeze poate preveni o mare parte din problemele de somn în copilărie. Copiii care au aceeași rutină de seară în fiecare zi adorm mai devreme, dorm mai multe ore și se trezesc mai rar în timpul nopții.

Când părinții încurajează o rutină de somn bazată pe limbaj (cititul sau ascultatul de povești, cântecele sau jocurile de limbaj) începând cu vârsta de 3 ani, copiii dorm mai mult și mai bine, iar efectele pozitive sunt prezente și la vârsta de 5 ani. De asemenea, copiii cărora li s-au citit povești înainte de culcare au avut mai puține comportamente anxioase, de retragere socială sau agresive și o stare de sănătate generală mai bună.

Dezvoltarea cognitivă și a limbajului

Când copiii ascultă povești înainte de culcare, limbajul lor se dezvoltă mai rapid, îmbogățindu-și vocabularul, capacitatea de înțelegere a textelor, dar și capacitatea de exprimare verbală. De asemenea, când ascultă povești, gândirea, memoria, atenția și imaginația copiilor sunt stimulate mai intens decât atunci când urmăresc desene animate sau filme, de exemplu.

Relația părinte-copil

Beneficiile poveștii de seară nu se reduc, desigur, la aspecte cognitive și de comportament. Cititul sau ascultatul poveștilor alături de părinți este un moment de apropiere fizică și emoțională, o ocazie pentru copil de a lăsa temerile sau îngrijorările deoparte și de a se simți în siguranță alături de părinte. Povestea de seară contribuie astfel la formarea unei relații sigure de atașament între părinte și copil, esențială pentru dezvoltarea emoțională a copilului pe termen lung.

Somnul copiilor poate fi perturbat de mai mulți factori, printre care stresul sau problemele de familie, fricile copilului (de exemplu, teama de întuneric sau de monștri) și timpul petrecut în fața ecranului.

Studiile arată că lumina albastră, folosită în dispozitivele cu ecran moderne, suprimă melatonina (hormonul somnului) și crește nivelul de alertă, afectând în mod real somnul copiilor și adulților. De aceea, este preferabil ca rutina de seară a copilului tău să includă activități care nu presupun interacțiunea cu un ecran. Povestea de seară poate fi privită ca o alegere „tradițională” sau „de modă veche”, dar este cu atât mai benefică pentru copilul tău.

Pentru serile în care nu poți citi o poveste copilului tău, poți opta pentru o aplicație cu povești audio, ca YOZY. Cu YOZY Night Mode, somnul copiilor nu este afectat de lumina albastră, astfel încât cei mici se pot bucura de toate beneficiile poveștilor audio fără ca odihna lor să aibă de suferit.

Copiii pot crea ușor un playlist personalizat, alegând poveștile preferate din aplicație pe care vor să le asculte înainte de culcare. YOZY pune la dispoziția copiilor povești pe teme variate, de durată diferită, astfel încât fiecare poate alege poveștile care i se potrivesc.

Află mai multe despre beneficiile poveștii de noapte bună!

A longitudinal study of preschoolers’ language-based bedtime routines, sleep duration, and well-being. – PsycNET (apa.org)

Mai mult, YOZY a pregătit povești noi! Ascultați-le din seara aceasta!

Articole recente