Acasa 9 Povești 9 Copiii care ascultă povești pot avea un nou an școlar mai bun

Copiii care ascultă povești

pot avea un nou an școlar mai bun

Poveștile, citite sau ascultate de către copii, aduc numeroase beneficii cognitive, dar și emoționale. Pe termen lung, acestea pot influența pozitiv felul în care copiii se vor descurca la școală. Dacă vrei să îl ajuți pe copil să aibă un an școlar mai bun, poveștile pot fi un foarte bun punct de pornire. Iată cum și de ce 😊.

Cum dezvoltă poveștile abilitățile cognitive de care au nevoie copiii la școală

Informații și idei noi

Poveștile îi expun pe copii la idei noi, dar și la informații despre lume pe care nu le-ar întâlni în mod natural în viața de zi cu zi. Adulții pot subestima ușor cât de multe lucruri noi învață copiii dintr-o poveste, pentru că nu își dau seama cât de multe informații sunt încă necunoscute pentru cei mici. Informațiile despre lumea naturală (plante și animale), despre diferite culturi (obiceiuri și tradiții) sau despre valori morale (lupta dintre bine și rău) sunt prezente în aproape toate poveștile pentru copii. Cu cât copiii ascultă mai multe povești, cu atât învață în mod implicit mai multe lucruri, iar acestea le sunt utile la școală, fie în mod direct, fie indirect, ca exercițiu intelectual.

Abilitatea de a asculta

Când ascultă povești, copiii își exersează o abilitate ușor de trecut cu vederea în general, dar a cărei absență este greu de ignorat: aceea de a asculta. (Îți dai seama cât de importantă este abilitatea de a asculta atunci când trebuie să repeți de trei ori același lucru sau când copilul tău te întrerupe de mai multe ori când încerci să îi explici ceva). Preșcolarii au o capacitate redusă de a asculta, fiind impulsivi și având o atenție voluntară limitată. Poveștile care îi captivează pe copii îi pregătesc pentru situațiile în care trebuie să asculte lecțiile la școală sau explicațiile oferite la grădiniță, dar și pentru relațiile de prietenie, când este nevoie să negocieze, să ajute alți copii sau pur și simplu să coopereze pentru a se juca împreună.

Dezvoltarea limbajului

Copiii care ascultă povești sunt expuși la mai multe cuvinte și expresii noi decât copiii care nu au acest obicei, îmbogățindu-și astfel vocabularul. Cu cât copiii cunosc mai multe cuvinte, cu atât le este mai ușor la școală. În plus, când sunt încurajați să spună la rândul lor povești, copiii își dezvolta vocabularul expresiv și abilitatea de a exprima idei într-o manieră coerentă, esențială pentru momentele în care sunt evaluați la școală sau pentru situațiile în care trebuie să înțeleagă noțiuni sau fenomene noi.

Memoria

Ascultarea poveștilor exersează memoria de lucru a copiilor, acel tip de memorie care ne ajută să ducem la capăt activități începute – de exemplu, folosirea datelor unei probleme pentru a  realiza pașii de rezolvare a acesteia. În povești, copiii rețin în mod natural detalii despre personaje, locurile unde se desfășoară acțiunea, relațiile dintre personaje și acțiunile anterioare ale acestora. Memoria de lucru este esențială în învățare – copiii au nevoie să țină minte informații noi pentru a ajunge la idei noi, progresând astfel în înțelegerea lecției. Poveștile exersează această abilitate într-un mod plăcut, construind astfel capacitatea copiilor de a face un efort voluntar la școală pentru a reține informațiile de care au nevoie.

Gândirea și imaginația

Poveștile exersează capacitatea de înțelegere a copiilor, expunându-i la o serie de evenimente de tip cauză-efect, dar și capacitatea de vizualizare (copiii „văd” în minte întâmplările din poveste), ambele abilități fiind importante pentru învățarea școlară. Capacitatea de vizualizare devine importantă mai ales în știință, când copiii trebuie să înțeleagă dinamici sau secvențe care stau la baza fenomenelor studiate (de exemplu, reacțiile chimice, principii din fizică sau fenomene biologice).

Se pare că Albert Einstein a spus: „Dacă vrei să ai copii inteligenți, citește-le povești. Dacă vrei să ai copii și mai inteligenți, citește-le și mai multe povești.”. Studiile despre beneficiile poveștilor pentru copii confirmă până acum această recomandare, așa că nu ezita să îi citești copilului povești sau să îi oferi acces la o aplicație de povești audio. Vei putea vedea efectele pozitive ale acestei alegeri de-a lungul întregului an școlar.